Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.18. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.18. szombat

agrarszektor.hu
Reggelig a déli tájakon és az Alföldön túlnyomóan derült lesz az ég, ugyanakkor északkeleten több lesz a felhő, és még előfordulhat néhol zápor, zivatar - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.05.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.05.18.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.05.18.) napon.

2024.05.18. szombat: Reggelig a déli tájakon és az Alföldön túlnyomóan derült lesz az ég, ugyanakkor északkeleten több lesz a felhő, és még előfordulhat néhol zápor, zivatar. Az északi országrészben és a Dunántúl nagy részén rétegfelhőzet takarja az eget, párás, foltokban ködös idő lesz, de napkeltét követően javulnak a látási viszonyok. Napközben a felhőzet szakadozik, gomolyosodik, mindenhol kisüt több órára a nap. Délután főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyenként zápor, zivatar. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hazánk fölött áthaladó hidegfront kelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, ezt követően fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2024.05.19 vasárnap: A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, majd késő délutántól délnyugat felől határozottabban növekszik a fátyolfelhőzet. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. A délies szél helyenként megélénkül, zivatar térségében meg is erősödik a légmozgás. Hajnalban 8, 15, délután 21, 29 fokot mérhetnek.

Friss híreink:

Új élelmiszerek jelentek meg a boltokban: sok magyar csak ezeket veszi

Egyre nagyobb az igény és a kereslet a mentes termékekre, napjainkban ugyanis az emberek körülbelül 10 százalékának van szüksége arra, hogy gluténmentesen étkezzen. Nagyságrendileg 30 százalékuk küzd valamilyen tejérzékenységgel és valószínűleg még többen cukorbetegséggel. Az iparágban dolgozóknak fel kell készülniük az egyre növekvő igények kielégítésére. A napokban bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes” munkacsoport. Az Agrárszektor az munkacsoport főbb feladatairól, illetve a mentes termékek magyarországi térnyeréséről kérdezte Szabolcs Pétert, a NAK mentes munkacsoportjának elnökét. 

Itt az igazság: ezért tűntek el a vitaminok a zöldségekből, gyümölcsökből

Számos kutatás világított rá az utóbbi időben, hogy a haszonnövényeink vitamintartalma folyamatosan csökken, beltartalmi értékeik már meg sem közelítik az évtizedekkel ezelőtti szintet. Nem véletlen, hogy ma már sokszor nem elegendő a kiegyensúlyozottnak vélt táplálkozás, hiába fogyaszt valaki megfelelő mennyiséget és változatosan a zöldség és gyümölcs kínálatból, lehet, hogy vitaminokat és táplálékkiegészítőket is szednie kell emellé a szervezete optimális működése érdekében.

Jönnek a vendégmunkások a magyar élelmiszeriparba? Alig van munkaerő itthon

A mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari szektorokban jelentős nehézséget okoz a munkaerő előteremtése, valamint a különböző foglalkoztatási nehézségek. 2020-ban készült a NAIK és az Agrárkutató Intézet gondozásában egy beszámoló, „Az agrár munkaerőpiaci barométer felmérés adatainak részletes, szakágazatok szerinti elemzése” címen, 2022-ben pedig egy szakágazati kiadvány, „Foglalkoztatáspolitikai kihívások a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban” címmel. Ezekben az írásokban arra mutatnak rá, hogy több oka is van a foglalkoztatási nehézségeknek Magyarországon - mondta az Agrárszektornak Dr. Kántor Gyöngyi, a Master Good cégcsoport HR igazgatója, aki május 22-én a Portfolio AgroFood 2024 konferencián kerekasztal-beszélgetés keretein belül is beszél a témáról.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Tuti tipp a balatoni nyaralóvásárláshoz: itt még ma is lehet olcsón ingatlant venni a magyar tengernél

A Balaton északi és déli partja közötti ingatlanpiaci különbségek 2023-ban jelentős mértékben kicsúcsosodtak, különösen az átlagos négyzetméterárakban. Az északi parton 719 ezer forint volt az átlag négyzetméterár, míg a déli parton 615 ezer forint az egyik hazai ingatlanos nagyvállalat adatai szerint. Az árkülönbség 2024-ben tovább nőtt a két partszakasz, jelenleg 18%-os. Mint körképünkből kiderült, az eladási idők és a kereslet is eltérő képet mutat a két partszakaszon, az északi parton hosszabb értékesítési idővel kell számolni, a vevők alaposabban megfontolják döntéseiket. Az új építésű projektek száma és eloszlása szintén változó, de összességében délen lényegesen több új lakás épül. Az is kiderült, hol van az a határ, ameddig a budapesti vásárlók zöme hajlandó elmenni - ezen túl alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

Nem olcsó, de egyetlen magyar kertjéből sem hiányozhat: ezzel készül a legtutibb bográcsos étel

A kezdő bográcsozók kedvéért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket azért a gyakorlattal rendelkezőknek sem árt észben tartaniuk. Milyen a jó bogrács, hányféle fajta van, mennyiért érdemes venni – ennek is utánanéztünk. Végezetül hozunk majd egy kevésbé ismert, viszont annál izgalmasabb receptet, a szabolcsi bográcsos cigánylecsót, amit cserépben is érdemes elkészíteni. Hogy hogyan?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?