Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.21. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.21. kedd

agrarszektor.hu
A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.05.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.05.21.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.05.21.) napon.

2024.05.21. kedd: A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni, de magasban zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható.

A következő napon várható időjárás

2024.05.22 szerda: A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. A délnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatar térségében akár viharossá fokozódhat. A hőmérséklet délután 21, 28 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

Friss híreink:

Nobilis Márton: most kell előre lépnie az élelmiszeriparnak

Úgy kell felhasználni az úton lévő pályázati forrásokat az élelmiszeriparban, hogy évekre, akár évtizedekre megalapozza az ágazat versenyképességét – mondta el az Agrárszektornak Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, annak révén, hogy volumenben és hatékonyságban is előrelépnek a fejlesztések eredményeképp.

Nem biztos, hogy idén beindulnak a nagy fejlesztések a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban már régóta jelen vannak a hosszabb, termelési ciklusokat felülelő finanszírozási megoldások, így az ágazatban viszonylag magas az igény a hitelbiztosításra - mondta el az Agrárszektornak Szilágyi Péter, a Coface kockázatkezelési vezetője. A szakember, aki az AgroFood 2024 konferencia egyik előadója lesz, beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak kedvezőtlen hatásai, folyamatai után idén kiegyensúlyozottabbá válhat a termelés az agrár- és az élelmiszeriparban Magyarországon, ugyanakkor a hitelezési környezetben nagy változás nem várható idén. Ezért a vállalatoknál a kapacitásbővítő beruházások valószínűleg csak később fognak beindulni.

Váratlan meglepetést kaphatnak az autósok: ennek csúnya vége lehet

A legtöbb ember, aki autóvezetésre adja a fejét, bizonyára találkozott már az gépjármű elé ugró, vagy éppen csak kilépő vaddal az útjai során. Az út melletti szántóföldeken legelésző őzek vagy a fűben meglapuló nyulak és fácánok látványa mindaddig szemet gyönyörködtető, ameddig nem tévednek a kocsi elé, és nem okoznak visszafordíthatatlan károkat. Ennek megakadályozására többféle megelőző megoldás létezik mind a vadgazdálkodó, mind az autóvezető részéről. Korábban már írtunk a gépjármű- és vadütközés jogszabályi hátteréről, illetve arról, hogy mire számíthat a sofőr egy ilyen ütközést követően. Most azonban humán oldalról közelítjük meg a kérdést.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elismerték, pokoli rosszul jár, aki nem CSOK Pluszra vesz lakást: sok családot is kizárt az ingatlanpiacról

Bár a CSOK Plusz bevezetése érdemben javítja a lakásvásárlási lehetőségeket, de azt már az MNB is elismeri, hogy az új gyermeket nem vállaló, kétgyermekes családok számára lényegesen romlott az ingatlanvásárlás elérhetősége - derült ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből. Az adatokból az is látszik, hogy valamelyest azok helyzete is javult a hazai lakáspiacon, akiknek nincs gyermeke és nem is vállalnak, de értelemszerűen még mindig jelentős hendikeppel rendelkeznek a CSOK Pluszra jogosultakhoz képest. Összességében csökkent a hazai lakások túlértékeltsége a lakossági fundamentumokhoz képest, és a hitelpiaci adatokból az is látható, hogy egyre magasabb arányban finanszírozzák az ingatlanok vétálárát hitelből.

Eljöhet a klímaálló növények ideje? Ezeket a fajtákat érdemes háztáji kertekben is termeszteni

Ahogy azt évről-évre tapasztaljuk, az időjárás egyre inkább megmutatja Magyarországon is szélsőséges arcát. A tavaszi fagykárok, a nyári hőség és az enyhe tél, hatalmas károkat tud okozni a mezőgazdaságban, így egyre inkább ezeknek a problémáknak a megoldására koncentrálódik a gazdák, szakemberek figyelme. Milyen égető problémákat kell megoldani az agráriumban jelenleg? Mi várható a növénytermesztésben az elkövetkezendő években? Léteznek már klímaálló növénytípusok? A HelloVidék kérdéseire Dr. Dexler Dóra, okleveles növényorvos, Ph.D Okleveles tájépítészmérnök, az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője válaszolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?