Megjött a helyzetjelentés a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

Megjött a helyzetjelentés a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

agrarszektor.hu
Valamennyi szántóföldi növényünknek igen jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása. Eső csak csütörtök este és pénteken esett, szombaton és vasárnap már záporok öntözték a földeket, és az ezekből lehulló csapadék mennyiségében igen nagy területi különbségek alakultak ki. Ám még így is országszerte javult a felszínközeli talajréteg vízellátottsága, a nyári növényekre vonatkozó aszály megszűnt vagy jelentősen enyhült. Az elkövetkezendő napokban is a konvektív csapadék lesz a jellemző, a kialakuló záporokból, zivatarokból lokálisan igen nagy, míg máshol elenyésző mennyiség eshet.

A múlt héten minden nap hullott több-kevesebb csapadék valahol az országban, csütörtök estétől péntek délutánig azonban egy délnyugat felől érkezett hidegfronthoz kötődően országszerte esett, bár ekkor is nagy területi különbségekkel. Szombaton és főként vasárnap heves zivatarok is előfordultak, melyekből néhol jég is esett. A múlt hét közepe óta a nyugati, északnyugati országrészben valamint az Alföld középső tájain és foltokban a Tiszántúlon is 20-30 mm, lokálisan akár ennél is több csapadékot mérhettünk, míg a Dunántúl és az Alföld déli részén néhol csak 1-3 mm hullott tíz és harminc napos csapadékösszegben azonban továbbra is hiány mutatkozik az ország jelentős részén a sokéves átlaghoz képest, csak a nyugati országrészben és a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban esett több az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege az ország nagy részén 25 és 50 mm közötti, de helyenként lényegesen több ennél - írja a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzésében. 

A talajok vízellátottsága országszerte javult az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, de például Szeged és Nyíregyháza térségében, illetve a Jászságban továbbra is szárazság van. A felszínközeli talajréteg északnyugaton és a hevesebb esők, záporok által érintett területeken átázott, sárossá vált, foltokban azonban továbbra is száraz maradt. A legtöbb helyen a középső talajrétegbe is jutott valamennyi a nedvességből, de a 20-50 cm-es mélységben még meglehetősen szárazok a talajok. A fél méternél mélyebb rétegek továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Plant sprouts in the field and farmer  is watering it;  pansy seedlings in the farmer's garden , agriculture, plant and life concept (soft focus, narrow depth of field)
Plant sprouts in the field and farmer  is watering it;  pansy seedlings in the farmer's garden , agriculture, plant and life concept (soft focus, narrow depth of field)

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, az állományok többfelé meglehetősen ritkásak. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt napok csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött, de a legtöbb helyen további csapadékra is szükség lenne az optimális fejlődéshez. A napraforgó -és kukoricaállományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek eddig. A növekedéshez azonban a mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, de a szemek növekedéséhez itt sem ártott volna a több nedvesség.

A héten változékony, de meleg időben lesz részünk többször többfelé záporokkal, zivatarokkal. Kedden délnyugat felől egy zivatarzóna vonul át fölöttünk, melyben hevesebb, felhőszakadással és jégesővel járó zivatarok is lehetnek. Szerdán napközben átmenetileg kevesebb helyen, majd csütörtökön és pénteken ismét többfelé várhatók záporok, zivatarok. A hétvégén csökken a csapadékhajlam, de helyenként ekkor is kialakulnak majd zivatarok. A következő napokban a legtöbb helyen tovább nedvesednek a talajok, de lesznek olyan területek is, főként a déli országrészben, ahol a nedvességvesztés lesz a jellemző. A hőmérséklet az éjszakai órákban 10 és 15 fok közé csökken, napközben pedig 23 és 28 fok közé melegszik a levegő, ennél kissé hűvösebb a tartósabban záporos területeken lehet

- írja a derü ki az előrejelzésből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?