2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tippek és trükkök a kiváló minőségben betakarítható gyümölcsökért

Tippek és trükkök a kiváló minőségben betakarítható gyümölcsökért (x)

PR
Almában, körtében is hatalmas kárt tud okozni, az árualapot akár tönkreteheti az almamoly, melynek hazánkban két teljes nemzedéke fejlődik ki egy év alatt, sőt, kedvező környezeti feltételek mellett akár a harmadik nemzedéke is megjelenhet. A tavaszi bebábozódás után májustól kezdődik a rajzása, ami június közepéig tart. A peterakást követően 6–12 nap elteltével a kikelt hernyók a helyüket keresik – ekkor van lehetőségünk az első nemzedék elleni védekezésre.

Rajzásmegfigyeléssel és hőösszegszámolással járhatunk túl az almamoly eszén

Az első nemzedék elleni védekezésre magunk is fel tudunk készülni, de akár az FMC-Agro BIOFIX hőösszegre alapozott előrejelzési rendszerét is segítségül hívhatjuk, mely az első Coragen® 20 SC rovarölő szerrel történő permetezés idejét a mért pontokon kiszámítja nekünk. A módszer lényege, hogy csapdázással rögzítjük a rajzáskezdetet, innentől pedig a napi átlaghőmérsékletek 10 °C feletti részét összeadjuk. Ha az így kapott érték eléri az 55–60 hőösszeget, meg kell kezdenünk a védekezést, amit 2-3 hét kihagyással érdemes megismételnünk. A Coragen® 20 SC rovarölő szer hosszú tartamhatású, tojás- és lárvaölő hatása is van, így a segítségével végzett 2 kezelés akkor is segít, amikor elhúzódik az első nemzedék vagy akár összefolyik a másodikkal.

Május elején volt aktuális az első almamoly nemzedék elleni első védekezés a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel. Hamarosan itt az ideje a második védekezésnek, valamint fel kell készülni a második nemzedékre isMájus elején volt aktuális az első almamoly nemzedék elleni első védekezés a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel. Hamarosan itt az ideje a második védekezésnek, valamint fel kell készülni a második nemzedékre is

Ha az első nemzedék ellen kihasználtuk a 2 védekezési lehetőséget a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel, akkor a második nemzedék ellen célszerű a Nexsuba™* rovarölő szert használnunk. A Nexsuba™* természetes baktériumeredetű hatóanyagával biogazdálkodásban is használható. Alacsony dózisával alacsony környezeti terhelést eredményez, ugyanakkor széles hatásspektrumú a szívó- és rágó kártevők széles köre ellen számos kultúrában. Almatermésűekben 7 napos élelmezésügyi várakozási idejével alkalmas a tenyészidőszak későbbi időszakában történő felhasználásra, molyok ellen 7–14 napos tartamhatással.

Hogyan tarthatjuk be könnyedén a rézterhelési előírásokat?

Az öko gyümölcstermesztés terjedésével, valamint a hatósági előírások szigorodásával egyre fontosabbá válik a rézterhelés mértéke. A Bordóilé Neo SC és a Bordóilé + Kén Neo SC a gyümölcsök növekedésének kezdetétől újra használható a gombafertőzések elleni védekezésre, akár tűzelhalás ellen is. A készítmények azon kevés rézkén közé tartoznak, amiket állományban is használhatunk, több permetezéssel sem érjük el a megengedett rézterhelési határértéket, ráadásul perzselés nélkül.

Meg tudjuk menteni a dióültetvényünket?

A dióburok-fúrólégy kártételével már több, mint 10 éve folyamatosan számolnunk kell, amikor a nyüvek a dió zöld héját megrágják, amitől a megfeketedő gyümölcs nem lesz „piacos”, ráadásul a termés zöme le is hullhat idő előtt. Az almamoly ellen engedélyezett Coragen® 20 SC rovarölő szerrel akár a dióburok-fúrólégy ellen is megfelelő hatékonysággal védekezhetünk. A védekezést blokkszerűen kell alkalmaznunk a tökéletes lefedéshez, és szükség esetén 2-szer is elvégezhetjük 0,175–0,2 l/ha dózisban, 600–1000 l/ha permetlével kijuttatva.

Új rovarfajok ellen új eszközök

A keleti cseresznyelégy több termelő életét is megkeserítette a közelmúltban, ráadásul „utólag”. A kártevő ugyanis a szedés előtti időszakára időzíti a peterakást, így gyanútlanul szedi le a termelő a gyümölcsöt, majd indítja útjára akár kamionszámra az akkor még egészségesnek látszó cseresznyét. A kártétel azonban csak pár nappal később, épp az átvételkor fog realizálódni a nyűvek megjelenésével, aminek gyakran az áru visszafordítása lesz a következménye. Ezt tudjuk megelőzni az Exirel® rovarölő szerrel, a kontakt és felszívódó hatású rovarölő ugyanis másfél hetes tartamhatással rendelkezik. A szer egyébként nemcsak a cseresznyelégy, hanem az egyre több gyümölcsösben megjelenő foltosszárnyú muslica ellen is hatásos.

* A Nexsuba a Corteva márkaneve.

A készítmény azonos a 02.5/1414/4/2008.

MgSzHK számon engedélyezett Laser rovarölő permetezőszerrel.

FMC, Facebook, YouTube, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?