Óriásit ment a legendás német traktor: ettől mindenkinek leesik az álla

Óriásit ment a legendás német traktor: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
A traktorhúzás egy amerikai eredetű, technikai sport, ami az 1980-as években érkezett Európába, és különösen az északi országokban népszerű. Mivel ebben a sportban vannak korlátozásoktól mentes osztályok, így gyakorlatilag bármit lehet, csak a fantázia szab határt az építéseknek. Ugyanakkor, a minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon felturbózott csodamasinák mellett a hétköznapi és a veterán traktorok is megmérettethetik magukat. Legutoljára pedig a németországi Volkmarst Traktor Pulling versenyen egy nagypapakorú Lanz Bulldog vitte el a pálmát, ugyanis olyan teljesítményt nyújtott, ami minden fiatalabb gépnek becsületére vált volna.

Az eredetileg Amerikából induló, de Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő traktorhúzó versenyeken nemcsak napjaink legnagyobb teljesítményű gépei, vagy épp a direkt ezekre az eseményekere épített tuningjárművek kerülnek megmérettetésre, hanem a régebbi gépek tulajdonosai is kipróbálhatják, mit bírnak öreg masináik. És nemrég a Németországban megrendezett Volkmarst Traktor Pulling versenyen egy igazi "vénség" hajtotta végre a legnagyobb bravúrt - írta meg a Totalcar. A kétütemű motor hajtotta Lanz Bulldog ugyanis olyan teljesítményt nyújtott, amivel több fiatalabb gépet is leiskolázott.

A minimum 60 éves, kissé elavultnak tűnő Bulldog a felvételek tanúsága szerint ugyanis simán elhúzta a ráakasztott szánt, méghozzá a táv végéig. Ez utóbbit a szaknyelven full pullnak hívják, tehát ilyenkor a trakor nem azért áll meg, mert nem képes tovább menni, hanem mert vége a pályának. Erre az öreg járgányra joggal mondhatja bárki, hogy igazi tűzokádó: az egyhengeres, kétütemű motor óriási lángokat lőtt ki, miközben a nagy súllyal küzdött.

A Lanz Bulldog a Heinrich Lanz AG által Mannheimben gyártott traktorok sorozata volt. A gyártás 1921-ben kezdődött a Lanz HL modellel, a Bulldog különböző változatait pedig egészen 1960-ig gyártották. Ez a modell az egyik legnépszerűbb német traktor volt, amelyből gyártási ideje alatt több mint 220 ezer darabot állítottak elő. A „Bulldog” elnevezést Németországban még ma is széles körben használják a traktorok szinonimájaként, különösen Bajorországban.

Magyarországon is egyre népszerűbb a traktorhúzás

Bár a traktorhúzó versenyek szülőhazája - nem meglepő módon - Amerika, az utóbbi években Európában is egyre népszerűbbek ezek a megmérettetések, különösen Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban, illetve - Közép-Kelet-Európában egyedüliként - Magyarországon is. Ahogy Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke korábban elmondta,

Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól.

(Videó forrása: Tractors Paradise TV)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?