Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.31. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.31. péntek

agrarszektor.hu
A délnyugat felől érkező vastagabb felhősáv szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.05.31.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.05.31.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.05.31.) napon.

2024.05.31. péntek: A délnyugat felől érkező vastagabb felhősáv szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, reggel, délelőtt a nyugati tájakon eső is előfordulhat. Délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére 15 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Pénteken mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.06.01 szombat: Az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve a fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, később a nyugati szél. Zivatarban viharos lökések is lehetnek. Délutánra 22 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Ingyen locsolhatod a kerted 2024-ben: ezt jó, ha tudod, sokan már így csinálják

Ahogy hazánk egész növénytermesztési ágazatában a kiskertekben is nagy szerepe van a csapadéknak, aminek sajnos az év során a növények életciklusaira nézve sem a mennyisége, sem az eloszlása nem ideális. Ezért van az, hogy öntözés nélkül ma már nem számíthatunk megfelelő termésmennyiségre szinte egyik kertészeti növényünk esetén sem.

Most kiderül: valóban kell napelem a földekre Magyarországon?

Az elmúlt időben egyre több földön találkozhattunk napelemekkel vagy napelemparkokkal. Ez annak tudható be, hogy egészen idáig a naperőmű fejlesztések virágkorát éltük meg, köszönhetően a mára már kivezetett KÁT rendszernek. Mormer Miklós, a Solar Markt Csoport projektigazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy a korábbi évekre jellemző volt a termőföldek értékesítése naperőmű fejlesztés céljából, azonban tekintettel arra, hogy a magyar villamosenergia-hálózat további bővítése nélkül további csatlakozási pontok kiosztására egyelőre nincs lehetőség, ebben ma már nem érdemes gondolkozni. De miért fontos mindez a mezőgazdaság számára? Mi az a zöld energia? Ezekre és sok más kérdésre is kerestük a választ.

Ekkora a baj? Tényleg be kellene fejezni a szántást Magyarországon?

Egyre fontosabb szemponttá válik Magyarországon is, hogy a gazdálkodók fenntartható módon gazdálkodjanak mezőgazdasági területeiken. Előtérbe kerülnek a forgatás nélküli és talajkímélő művelési módok, illetve a fenntartható talajjavítás modern lehetőségei. A Portfolio AgroFuture 2024 konferencián a  szakértők a témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésben többek között arról is beszéltek, hogy milyen fenntartható talajművelési megoldások közül választhatnak a termelők.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Milliós négyzetméteráron kelnek el a luxuspanelek Budapesten: durva, ami a slágerlakótelepeken megy

Van már olyan budapesti lakótelep, ahol az átlagos négyzetméterár átlépte az 1 millió forintot, sőt, a kisebb, de jó lokációjú lakások 1,1 milliós négyzetméteráron is elkelnek. A Pénzcentrum körképéből kiderült: a legtöbben a III. és a XV. kerületben vásárolnak panellakást. A négyzetméterárak a tapasztalatok szerint drasztikusan emelkedtek 2024-ben, a Duna House szerint például az év elejétől tapasztalt ingatlanpiaci fellendülés a panellakások négyzetméteráraira is kihatott, Budapesten 8 százalékkal emelkedtek az áltagos négyzetméterárak. Az OTP Ingatlanpont kiemelte: bár a forgalom csökkent, az áremelkedés a lakótelepi lakások esetében is folytatódott. Az Otthon Centrum pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol tégla- és panellakás is van egymás közelében, jellemzően 20 százalékkal olcsóbb a panel.

Komoly kihívót kapott a magyar halászlé: ez a halétel lesz a nyár slágerfogása 2024-ben

Jártál már a Tisza-tónál? Ha idén úgy döntesz, hogy a Balaton helyett inkább keletre utazol a családdal pihenni, van egy jó hírünk: a térség települései évről évre egyre izgalmasabb programlehetőségekkel és gasztronómiai élvezetekkel kecsegtetnek, mi pedig segítünk ezek kavalkádjában eligazodni. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a Tisza-tóról és a helyi régi halászfalvak történetéről, hogyan halásztak őseink a Tiszán, milyen halételeket készítettek és melyek most a Tisza-tó legtrendibb halételei, amelyek turisták ezreit csalogatják a halsütödékhez!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?