2024. július 6. szombat Csaba
Kemény kijelentést tettek a lengyel gazdák: ezt várják el az Európai Uniótól

Kemény kijelentést tettek a lengyel gazdák: ezt várják el az Európai Uniótól

agrarszektor.hu
A lengyel gazdák azt szeretnék, ha az Európai Unió kevésbé avatkozna bele a mezőgazdaságba. A termelők szerint mostanra már közel lehetetlen támogatásokhoz jutni, mivel rengeteg előírásnak kell előre megfelelni. Bár radikális változást nem várnak a június 9-i európai parlamenti választásoktól, a lengyel gazdák remélik, hogy az eddigi tiltakozásoknak lesz eredménye az új parlamentben.

A lengyel gazdálkodók számára számára a júniusi európai parlamenti választások esélyt jelenthetnek arra, hogy olyan képviselőket válasszanak, akik harcolni fognak a túlzott bürokrácia és a gazdálkodásba való beavatkozás ellen. Az Ukrajnával szomszédos Lengyelország az Európa-szerte kirobbant tüntetések egyik gócpontjává vált, amikor a gazdák tiltakoztak a háború sújtotta országból érkező olcsó import ellen, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló uniós „Zöld Megállapodás” által rájuk rótt korlátozások ellen - írta meg a Reuters. Ahogy a 33 éves Mateusz Kulecki foglalkozott,

Ha nekünk, gazdáknak sikerül befolyásolnunk a választási eredményeket, akkor azt hiszem, ez jó jel lesz mind a gazdák, mind a társadalom és a kormányok számára, hogy az emberek a saját kezükbe veszik a dolgokat, és van erejük megváltoztatni bizonyos dolgokat.

A gazdálkodó ugyanakkor nem bízik abban, hogy a választások radikális változásokat hoznának, és úgy véli, hogy a termelőknek továbbra is tiltakozniuk kell. Szerinte ugyanis az ágazat szereplői nem néhány támogatásért vagy juttatásért tiltakoznak, hanem azért, hogy a problémáikat rendszerszintű megoldásokkal oldják meg. Mateusz Kulecki elmondta, hogy bár a gazdáknak nincs olyan pártjuk, amely kifejezetten az ő érdekeiket képviselné, több gazda is indul az európai parlamenti választásokon. Ezek a termelők többnyire a Konföderáció párthoz tartoznak, amely a legfrissebb felmérések szerint a szavazatok 13%-át szerezheti meg Lengyelországban.

Bár a gazdák megnyugtatására az Európai Unió enyhített a parlagon heverő földekre vonatkozó környezetvédelmi előírásokon, az éghajlatváltozás kezelését segítő Zöld Megállapodás koncepciója azonban továbbra is megmaradt. Ezt az elmúlt öt évben több mint két tucat elfogadott törvény támogatja, amelyek célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése.

Az uniós tagság hatásai letagadhatatlanok

Miközben a lengyel gazdák rámutatnak az uniós politikák által okozott problémákra, a kormány igyekszik hangsúlyozni, hogy a két évtizedes tagság milyen előnyökkel járt az ország számára. Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy az ország uniós tagságának 20 éve alatt a lengyel mezőgazdasági export értéke tízszeresére nőtt. A Lengyel Tudományos Akadémia szerint a fő átalakító tényező a mezőgazdaságba áramló pénzeszközök voltak. A lengyel államháztartási intézet számításai szerint az EU-integráció kezdetétől 2023-ig a lengyel mezőgazdaság 67,1 milliárd euró támogatásban részesül. A lengyel Központi Statisztikai Hivatal szerint az egy főállású mezőgazdasági termelőre jutó jövedelem 2004 óta több mint 2,5-szeresére nőtt.

Mateusz Kulecki ugyanakkor azzal érvel, hogy bár a gazdák úgy látják, hogy a pénzalap növekszik, a forrásokat olyan dolgokra költik, amelyek nem segítik a mezőgazdasági termelést. Mint rámutatott, egyre nehezebb bármilyen támogatáshoz jutni, mert először is meg kell felelni az összes előírásnak, amelyek túlzóak, és ezekből évről évre egyre több van. A gazdálkodó szerint az új ökorendszerek, bár előnyösek a vetésszerkezetek megváltoztatásának ösztönzése szempontjából, hogy magasabb támogatásokat kapjanak, a talajban mutatkozó különbségek ellenére minden gazdálkodót egyformán kezelnek. A mezőgazdasági termelők bürokráciacsökkentésre irányuló kérésének eleget téve ugyanakkor az Európai Parlament mentesítette a kistermelőket a megfelelési ellenőrzések alól.

A lengyel mezőgazdaság esetében, amikor a legtöbb gazdaság 10 hektár alatti, a gazdaságok mintegy negyede mentesül az európai zöld megállapodás ezen ellenőrzési korlátozásai alól

- mondta Slawomir Kalinowski, a Lengyel Tudományos Akadémia Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Intézetének professzora.

A gazdálkodók szerint azonban a módosítások nem elegendőek, mivel a Zöld Megállapodásnak valódi változtatásokra van szüksége. Mateusz Kulecki szerint az EU-nak egyszerűen hagynia kellene, hogy a gazdák a maguk módján csinálják a dolgokat. Mint fogalmazott,

a gazdaságok többgenerációs, családi gazdaságok. Ha nem tudtuk volna, hogyan kell gazdálkodni, ha elhanyagoltuk volna a talajt, ma nem lennék itt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?