Itt a kegyetlen igazság: súlyos veszteségek lettek a hazai borágazatban

Itt a kegyetlen igazság: súlyos veszteségek lettek a hazai borágazatban

agrarszektor.hu
A borértékesítést évek óta jellemző fogyasztáscsökkenés, ráadásul a borágazat a növekvő adminisztrációs terhek és az egyre magasabb költségek mellett az áremeléseket sem tudja érvényesíteni már évek óta. A fogyasztás pedig évek óta csökken hazai és nemzetközi szinten is. Május 31. volt az üzleti beszámolók leadásának határideje, így most kiderült, hogy a legnagyobb magyar borrégió legfontosabb pincészetei miképp teljesítettek. Elöljáróban annyit, hogy kevés borászatnak sikerült jobban a 2023-as éve, mint az azt megelőző.

Magyarország hat nagy borrégiójának legfontosabb borászatait vették górcső alá, miként sikerült a 2023-as évük, hiszen május 31-én volt a határideje az éves üzleti beszámolójuk leadásának. Szinte alig lett olyan híres magyar pincészet, amelyik a tavalyinál jobb évet zárt, legtöbbjüknél alacsonyabb lett 2023-ban az adózott eredmény, mint volt 2022-ben. Nem is csoda, hiszen az elszálló inflációs érték mellett csak nehezen tudták beépíteni megnövekedett terheiket az eladási árba - írja a Pénzcentrum

EZ IS ÉRDEKELHET

A borértékesítést évek óta jellemző fogyasztáscsökkenés, a növekvő adminisztrációs terhek és egyre magasabb szőlőtermesztési és borkészítéshez kapcsolódó költségek mellett az áremeléseket sem tudja érvényesíteni a borágazat évek óta. Ezt a problémát a borászok már korábban is jelezték, ám az utóbbi két évben elszaladó infláció közepette különösen nehézzé vált a borászok számára, hogy nem tudják a tárgyalások során emelni az áraikat

 - mondta el a lapnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Most pedig nézzük sorban az eredményeket régiónként - persze a teljesség igénye nélkül, csak a legismertebb pincéket:

Észak-Pannon borrégió

Az öt borvidéket magába foglaló Észak-Pannon borrégióból három számait nézték meg:

  • a Nyakas Pince adózott eredménye 353 millió forintról 309 millió forintra csökkent, holott az értékesítési árbevétele nőtt 2022 és 2023 között, 1,33 milliárdról 1,423 milliárd forintra.
  • A Cseri Pincészet is rosszabb évet zárt, mint tavaly, eredményük 8,4 millióról 1,6 millió forintra csökkent, holott az értékesítésük volumene nőtt: 115 millióról 131 millió forintra.
  • A régió harmadik kiemelkedően fontos bortermelője a Pannonhalmi Apátság Pincészete is rosszabb évet zárt, mint tavaly: eredményük 155 millió forintról 120 millió forintra csökkent, értékesítésük árbevétel viszont nőtt: 738 millió forintról 805 millióra, amiből 131 millió forint export értékesítés volt.
EZ IS ÉRDEKELHET

Pannon borrégió

  • A Dúzsi Családi Borászat idén veszteséges lett: -36 millióval zárták az évet, a tavalyelőtti 21 milliós pluszhoz képest, az értékesítésük nettó árbevétele is csökkent 322 millió forintról 270 millió forintra.
  • A Takler Borbirtok viszont jobb évet zárt, mint tavaly, 23 milliós eredmény után 2023-ban 41 millióval végeztek, holott az értékesítésük volumene csökkent.
  • A Bock Pince óriásit zuhant: 2022-ban még 244 milliós pluszban zárta az évet, idén már „csak” 83 millió forint lett az eredménye, holott az értékesítésük volumene több mint 150 millió forinttal nőtt. 
  • Günzer Tamás Pincészetének ellenben sikerült növelni az eredményét: 15 millió forintról 50 millió forintra, igaz, többet is adtak el: 629 millió forintról 707 millió forintra növelték az értékesítés nettó árbevételét.
  • A Csányi pincészet a tavalyi év után idén is folytatta a lejtmenetet: 2022-ben az adózott eredményük -584 millió forint volt, tavaly -553 millió forint, holott árbevételüket sikerült növelni: 1 643 millió forintról 1 895 millió forintra.
  • A Ruppert Pince adózott eredménye viszont szépen nőtt 134 ezer (!!) forintról 12 millió 974 ezer forintra, ahogy értékesítési volumene is emelkedett valamennyit. 
  • Vylyan a 2022-es év után a tavalyit is negatívban zárta: -31 millió forinttal, árbevétele nőtt 7 millió forinttal. 
  • Gere Attila Pincészet is rosszabb évet zártak, mint tavaly előtt, adózott eredményük 237 millió forint lett. 

Balaton borrégió

Majdnem hárommillió forintba kerül átlagosan egy hektár szőlő a Balatoni borrégióban, ez a legdrágább térség a hazai bortermő területek között. A számok pedig az alábbiak szerint alakultak: 

  • A Laposa Birtok 269 millió helyett tavaly 187 milliós eredményt ért el.
  • A Varga Pincészet 186 milliós adózott eredményt a tavalyi 468 millió helyett, holott értékesítési árbevételük 6,4 milliárdról 7,2 milliárdra nőtt.
  • A Homola Pincészetnek -61 milliós veszteséget hozott 2023, míg tavaly előtt 18 milliós pluszban zártak. 

Duna borrégió

  • Erről a vidékről a Frittmann Borászat eredményeit nézték meg, nekik sikerült a növekedés: 2022-ben 200 millió, 2023-ban 302 millió forint volt az adózott eredményük.
  • A Font Pincészet is jobb évet zárt 3,4 millió után 2023-ban 5,6 millió forint lett az eredményük, és az értékesítésük nettó árbevétele is nőtt.
EZ IS ÉRDEKELHET

Tokaji borrégió

Tokaj és a környező 26 település alkotja ezt a vidéket, számos egyedisége miatt sorolhatjuk külön borrégióba, mely maga az ország egyik legfontosabb jelképe.

  • A Royal Tokaj Borászat jobb évet zárt, mint tavaly, adózott eredményét 77 millió forintról 97 millió forintra sikerült emelnie, az értékesítése csökkenése mellett. Azt érdemes tudni, hogy főként a külföldre árulnak: a 1156 milliós árbevételéből 839 millió ment exportra.
  • Másik jelentős borászat, a Grand Tokaj viszont 2022 után ismét negatívban zárt: -526 millió forinttal, az árbevételük viszont 85 millió forinttal nőtt.
  • Geréék is rosszabb évet zártak, mint tavaly előtt, adózott eredményük 237 millió forint lett. 
  • A Szepsy Pince sem lett nyereséges: 2022-ben -25 millió forint lett az eredmény, 2023-ban már -87 millió forint.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?