Nagy a baj: kihirdethetik a szükségállapotot Oroszországban?

Nagy a baj: kihirdethetik a szükségállapotot Oroszországban?

agrarszektor.hu
Oroszország a hét végéig országos szükségállapotot hirdethet a terményeket károsító fagyok miatt. Erről Oksana Lut, az orosz mezőgazdasági miniszter számolt be, aki reméli, ezzel megnyílhat az út a kárigények bejelentése előtt.

A mezőgazdasági miniszter a vészhelyzetekkel foglalkozó minisztérium egyik bizottságának ülése után mondta, hogy reméli, az intézkedést ki fogják hirdetni, megnyitva az utat a biztosítási kárigények előtt - írta meg a Reuters a RIA orosz állami hírügynökség értesülései alapján. Több oroszországi régióban ugyanis már kihirdették a helyi vészhelyzetet a fagyok miatt, amelyek a gabonától az almáig terjedve sújtották a terményeket.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég a múlt héten közölte, hogy az orosz búzatermés várhatóan 82,1 millió tonnára csökken az idén, ami elmarad a korábbi 85,7 millió tonnás előrejelzéstől. Oksana Lut szerint a kár mértékét még nem számolták ki készpénzben. Az orosz gabonaszövetség vezetője május 27-én azt mondta, hogy mintegy 1,5 millió hektárnyi termés károsodott.

A TASZSZ hírügynökség külön idézte a mezőgazdasági minisztert, aki szerint Oroszország más piacokat fog találni gabonájának, miután az Európai Unió a múlt héten közölte, hogy július 1-jétől tiltó vámokat vet ki az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra és azokból készült termékekre, ami az EU szerint megállítja e termékek behozatalát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?