Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.07. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.07. péntek

agrarszektor.hu
A napsütést időnként nyugatról kelet felé haladó vastagabb felhőtömbök zavarják, emellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés is - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.06.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.06.07.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.06.07.) napon.

2024.06.07. péntek: A napsütést időnként nyugatról kelet felé haladó vastagabb felhőtömbök zavarják, emellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés is. Többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, viszont elsősorban a délkeleti, déli tájakon jelentősebb terület maradhat szárazon. A zivatarokat viharos széllökés kísérheti, az időközben egyre többfelé északnyugatira forduló szél nagyrészt mérsékelt marad.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között valószínű.
Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkörben zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.06.08 szombat: A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, majd a délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, melyek éjjel kelet felé vonulnak. A délelőtti órákban csak egy-egy zápor valószínű, délután, este főleg a Dunántúlon, éjjel többfelé, majd egyre inkább a keleti tájakon alakul ki záporeső, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatarban lehet szélerősödés. A maximum 27 és 32 fok között várható.

Friss híreink:

Meglepően jól bírták a strapát a gépes cégek

A 2023-as év óriási változásokat hozott a magyar mezőgazdasági gépforgalmazásban, ugyanis kifutottak a gépbeszerzési támogató pályázati felhívások, ezzel együtt pedig a gépvásárlási kedv is jelentősen megcsappant. És bár a gépgyártók, gépforgalmazók tavaly a megelőző évekhez képest szerényebb eredményeket érhettek el, azért messze nincsenek olyan durván mínuszban, mint a tejfeldolgozók, vagy a vágóhidak.

Súlyosan veszteségesek a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro cégei

Komoly veszteségekkel zárta a 2023-as évet a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro holding több agrárcége is, a Talentis Agro Zrt. adózott eredménye például a 2022-es 90 millió forintról 11 millió forintra csökkent. Súlyos mínuszokba került a cégcsoport több vállalata is: az Aranka Malom Kft. mintegy 600 millió forintos veszteséget tudhat maga mögött, az Aranykorona Zrt. pedig több mint 500 milliósat. Ugyanakkor az integrátori cégként alapított Agrolink habár most sem szerepelt fényesen, de mínusz 4,4 milliárdról mínusz 1 milliárd forintra javította adózott eredményét egy év alatt.

Letaglózva: még a leghatékonyabb magyar vágóhidak is padlóra kerültek

Talán a sertés-termékpálya legkedvezőtlenebb szegmense volt tavaly a vágás-darabolás, a nehézségek jól tükröződnek a két legnagyobb hazai vágóhíd, az MCS Vágóhíd Zrt. és a Hungary-Meat Kft. számain is. A sertéstartók 2023-ban örülhettek az alacsonyabb takarmányár és az elfogadható élőállat-ár különbségéből fakadó előnynek, a készítménygyártók közül pedig többen a pénzügyi műveletekkel próbálták ellensúlyozni a többnyire romló üzemi eredményt. A két szegmens között egyfajta satuba szorultak a vágóhidak, amelyek a magas sertésár mellett sem tudták érdemben emelni az átadási áraikat. A végeredmény milliárdos mínuszokban jelentkezett a napokban közzétett beszámolók szerint.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Messze elkerülik a magyarok ezeket a városokat, falvakat: ide menekülnek 2024-ben

Az elmúlt évek során olyan hirtelen változtak a trendek, hová költözik szívesebben a lakosság - városból falura, családi házból panelbe, hegyekbe vagy víz mellé? - mint amekkora változáshoz máskor évtizedek kellenek. A válságok, krízishelyzetek, új élethelyzetek sokakban megérlelték a döntést, a választás viszont nehezebb, mint valaha. Mostanra az infrastruktúra fejlődése miatt a főváros agglomerációja szinte a Balatonig nyúlik, a home office elterjedése pedig sokak számára azt is lehetővé tette, hogy szinte bárhová elköltözhessenek. A lehetőségek így megsokszoródtak. A Pénzcentrum új cikksorozatában régiónként elemezzük, hogy mely településeken nőtt a lakosok száma leginkább az elmúlt években. A régiós és megyei toplisták alapján kiderül, hová költözhettek a legtöbben, melyek a leginkább kívánatos lakóhelyek ma Magyarországon.

A legtöbb magyar nem is sejti, hogyan készül az eredeti lecsó: megszereztük az "ősi" receptet

Ahogy beköszönt a nyár, máris megjelennek a piacokon és a boltok polcain a magyarok kedvenc nyári zöldségei: vétek lenne kihagyni ilyenkor a friss paradicsomot és paprikát, de a zsenge tökfélékről sem szabad megfeledkeznünk, amelyek kiválóan passzolnak a klasszikus magyar lecsóhoz. Járjunk utána, hogyan készül a hagyományos lecsó, honnan származik ez a szuperegyszerű, ám annál közkedveltebb étel és milyen variációit ismerjük az egyszerű lecsónak! Mitől lecsó a lecsó, honnan ered a lecsófőzés hagyománya és milyen különleges alapanyagokat használhatunk a lecsókészítéshez?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?