2024. július 1. hétfő Tihamér, Annamária
Itt az új sajt, ami letarolhatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

Itt az új sajt, ami letarolhatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

agrarszektor.hu
Nagy dobásra készül a NewMoo, Ltd. nevű élelmiszer-technológiai start-up, amely az állatjólétet szem előtt tartva, növényi molekuláris gazdálkodással (PMF) fogja előállítani a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjéket. Mint ismeretes, a kazein a tejfehérjék mintegy 80%-át teszi ki, ezért az így előállított termék lehetővé teszi a sajtkészítők számára, hogy költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon ugyanolyan valódi sajtélményt nyújtsanak, mint a hagyományos tejből készül sajtok.

Eddig a sajtalternatívák nehezen tudtak a fogyasztóknak valódi sajtélményt, táplálkozást és árat kínálni. A sajtanalógok ugyanis nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, a kazeineket, amelyek szükségesek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaadásához - olvasható a Future Farming oldalán. Az izraeli start-up vállalkozás, a NewMoo tudósai felfedezték a módszert, amivel a kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból lehet kinyerni, amelyek a hagyományos szántóföldi gazdálkodással bőségesen termeszthetők. Három évnyi titkolózás után a vállalat most olyan fehérjéket mutatott be, amelyek tápértékük, összetételük és funkciójuk tekintetében tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Az induló vállalkozás technológiája és koncepciója az izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézetben végzett kutatásokra és az onnan származó szellemi tulajdonra épül. Az innováció lényege, hogy a növényi molekuláris gazdálkodás újszerű megközelítése révén lehetővé teszik két vagy több kazein-fehérje kialakulását egyetlen növényen belül. A magokat ezután a szántóföldeken vetik el. A növények betakarítása után a NewMoo a kazeint egy olyan fejlesztési folyamat során állítja elő, amely hormonmentes, természetesen laktóz- és koleszterinmentes folyékony alapanyagot eredményez, ami felépítését és beltartalmi értékeit tekintve szinte teljesen megegyezik a tejből készült sajtokkal.

A tehénmentes sajtoké a jövő?

A tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható, kezdve a sajttal. Ahogy Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója fogalmazott, az állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságát utánozza, így hagyományos módon készíthetünk belőle sajtot. A szakember szerint azt jelenti, hogy az új növényi alapú kazein zökkenőmentesen helyettesítheti a tehéntejet bármely tejtermékeket gyártó üzemben, anélkül, hogy bármilyen speciális berendezésre vagy a meglévő berendezések átállítására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjei egy olyan sajt alapját képezhetik, amely pontosan úgy olvad és nyúlik, mint az állati tejből készült sajtok, ezzel biztosítva a sajtfogyasztók által áhított jellegzetes aromát, ízt és textúrát. A mi fehérjéink szó szerint megegyeznek az állati eredetű kazeinekkel

- tette hozzá Daphna Miller.

A cég közleménye szerint egy rendkívül hatékony, költséghatékony eljárást tesznek lehetővé, amely a teheneket kiszabadítja az ipari tejtermelés folyamatából, valamint a hagyományos növénytermesztés során megköti a szenet. Ezáltal a tejfehérjék forrása is fenntarthatóbb lesz.

Nem kellenek hozzá új és drága berendezések

Daphna Miller beszélt arról is, hogy a fehérjeporokkal ellentétben a NewMoo folyékony kazeinjéből lényegében azonnal előállítható bármiféle termék, ez pedig segíti a gyártás és a piacra lépés racionalizálását. A jelenlegi precíziós fermentációs eljárásokkal szemben a cég megközelítése nem igényel drága bioreaktorokat a fehérjéik termesztéséhez, mivel maguk a speciális növényi magvak működnek bioreaktorként. Ez biztosítja számukra a rugalmasságot, hogy ezeket az összetett fehérjéket nagy mennyiségben és rendkívül kedvező áron tudják előállítani. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy az a módszer, amellyel korábban a állati eredetű élelmiszereket nem állati eredetű forrásokból is előállíthatják, mindenkinek előnyös. Nemcsak a fogyasztóknak, de a tejfeldolgozóknak és a gazdáknak is, ahogy az egészség- és állatjóléti szempontokat szem előtt tartó flexitáriánusoknak és a globális klímának. Daphna Miller szerint ez a technológia alkalmas arra, hogy elhozza a fenntartható, állatmentes tejtermékek jövőjét.

Hódítanak az alternatív élelmiszerek

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak az állati eredetű alapanyagok mellőzésével készülő, alternatív élelmiszerek. A fogyasztói igények változásával párhuzamosan például egyre több hüvelyes alapú termék jelenik meg a boltok polcain is, például snackek, száraztészták vagy pástétomok formájában, amint arról nemrég Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is beszámolt egy tudományos szimpóziumon. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a növényi alapú táplálkozás térnyerésével egyre több olyan hüvelyes termék kerül a piacra, amelyek alternatívát nyújtanak a hagyományos, állati eredetű élelmiszerekhez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

De nemcsak a mindennapi táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek, az édességek és desszertek terén is elkezdtek megjelenni a növényi alapú alternatívák. Egy német cég például vegán és kakaómentes alapanyagokból állított elő csokoládét, ami ráadásul olcsóbb, mint az igazi. A német start-up ehhez napraforgót és zabot használt fel, illetve más élelmiszergyártási folyamatokból megmaradt melléktermékeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy szerb vállalkozó Amerikában bejegyzett cége pedig olyan vegán mézpótlókkal akar az európai piacra betörni, amelyek - a vállalkozó reményei szerint - tíz év alatt ki fogják szorítani a hagyományos mézeket a piacról. Az ötletgazda, Darko Mandich elmondása szerint jelenleg precíziós fermentálási technológia kikísérletezésével foglalkoznak, amely az ipari fermentálás egy különösen innovatív iránya, és ami a melléktermékeket minimalizálva, szintetikus biológiai megoldásokkal egyenesen a végtermék előállítására specializált mikroorganizmusokat, hogy genetikai megoldásokat használ. Az azonban kérdés, hogy a hagyományosan erős méhészeti kultúrával és szigorú szabályozással rendelkező Európai Unióban mennyire lesz verseny- és életképes ez a termék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új élelmiszer-alternatívák fejlesztése során egészen érdekes, olykor kifejezetten hajmeresztő ötletek is felbukkannak: egy amerikai cég például feltalálta a kávébab nélküli kávét, amelyet „superfood” hozzávalók és elsődlegesen feldolgozóipari melléktermékek értéknövelő újrahasznosításával állítanának elő. A vállalkozás célja egyébként a kávétermesztés miatti erdőirtás megállítása lenne. Hasonlóan "bizarr" elgondolással rukkolt elő nemrégiben egy német sörgyár is, amely feltalálta a porból készíthető instant - alkoholmentes - sört, de ide vehető a 3D-nyomtatással készült marhahús koncepciója is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?