Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.12. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.12. szerda

agrarszektor.hu
A vastagabb felhőtömb fokozatosan kelet felé halad, de mögötte erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, így döntően erősen vagy közepesen felhős időre van kilátás - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.06.12.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.06.12.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.06.12.) napon.

2024.06.12. szerda: A vastagabb felhőtömb fokozatosan kelet felé halad, de mögötte erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, így döntően erősen vagy közepesen felhős időre van kilátás. Szórványosan - főként a Duna-Tisza közén és a déli harmadban - fordulhat elő eső, zápor, helyenként zivatar. A csapadékgócok fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződnek. Az északias szél a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél jó pár fokkal hűvösebb marad az idő.
Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható, az arra érzékenyeknél felléphet fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2024.06.13 csütörtök: Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de a nap első felében keleten lesznek erősen felhős tájak is. Többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, viszont északnyugaton kisebb a csapadék esélye, délután pedig már a Dél-Dunántúlon sem fog esni. Az északnyugati szél csak az Észak-Dunántúlon és zivatarok körül erősödhet meg. Délután többnyire 20 és 25 fok közötti hőmérsékleti értékekre számíthatunk, de az Alpokalján néhány fokkal hűvösebb, délkeleten pedig kissé melegebb is lehet.

Friss híreink:

Rengeteg magyar hitt ebben a növényben: most mégis veszíthetnek rajta?

Az elmúlt években komoly növekedés volt megfigyelhető a facélia, avagy a mézontófű magyarországi vetésterületében. Bár a növény a Közös Agrárpolitika rendszerében méhlegelőként és talajtakaróként is elszámoltatható vállalásként, a legtöbben még mindig vetőmagként termesztik, jellemzően a nyugat-európai igények kielégítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a vetésterület változásának legfőbb motorja, mivel a facélia vetőmag ára az aktuális terményáraktól függ. De hogyan látják a helyzetüket a termelők, mit remélnek az idei évtől? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Nincs mese: lehet, hogy termőterületeket kell feladni Magyarországon

Vas megyében jelenleg árvízi védekezés zajlik, a Dunántúl több térségében több a csapadék, mint kellene, eközben az Alföld egyes részein makacsul tartja magát az aszály. A klímaváltozás szélsőségei elleni védekezésben az alkalmazkodás fontosságát szoktuk hangsúlyozni, amelyben kétségkívül vannak még tartalékok: a talajművelés, egyes technológiák és eljárások sokat segíthetnek ebben. A klímaszakértő szerint ugyanakkor ennek is megvannak a határai: egyes térségekben olyan mostoha feltételek alakulhatnak ki néhány évtizeden belül, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a mezőgazdasági művelést.

Ezekkel a gépekkel rengeteget spórolhatnak az élelmes gazdák

A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerep jut a pilóta nélküli légi járműveknek, más néven a drónoknak. Bár ezeknek a gépeknek, illetve a szabályos használatukhoz szükséges képesítéseknek és engedélyeknek a beszerzését sokan komoly kiadásnak tarthatják, a drónok a sokat hangoztatott előnyökön - gyors állományfelmérés, csökkentett vegyszerhasználat, zéró taposási kár - túl még egy fontos pozitívummal rendelkeznek: rendkívül gyorsan behozhatják az árukat. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen kiadásokkal, és milyen megtérüléssel kell számolnia annak, aki drónozásban gondolkodik? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Jól vigyázz, hova utazol 2024-ben: piti dolog, mégis több százezres költséget varrnak a nyaralók nyakába

Az utasbiztosítások elengedhetetlenek a biztonságos, gondtalan utazáshoz, különösen a váratlan események és balesetek esetén. A legkevésbé sem érdemes éppen ezen spórolni: mindössze napi néhány száz forintért elérhető termékekről van szó, miközben baj eseten akár több tízmillió forintos költségeket vállalnak át az ügyfelektől. De nem csak akkor járhatunk pórul, ha valami különösen drasztikus baleset ér minket - az általunk megkérdezett biztosítók szerint az elmúlt években különösen megnövekedtek a szolgáltatói árak, így akár egy megfázás kezeléséért is több százezer forintot kérhetnek el a külföldi orvosok. Arról nem is beszélve, hogy külföldön akár egészen extrém esetekbe is keveredhetünk, melyekre álmunkban sem gondolnánk - például megharaphat minket egy malac vagy ellophatja egy majom a fényképezőgépünket.

Ide hordja a gyerekeit nyáron a magyar elit: egyre többen keresik fel ezeket a helyeket, vajon miért?

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is rengeteg Gokart pálya várja a száguldás szerelmeseit. A vidék bővelkedik a jobbnál jobb pályákból, így minden család, baráti társaság megtalálhatja számára legjobb kikapcsolódási lehetőséget. A pár perces száguldás ugyanakkor nem olcsó mulatság, van, ahol egy nyolc perces futamért elkérnek 4 ezer forintot, de találtunk olyan helyet is, ahol valamivel barátságosabbak az árak. A HelloVidék most annak járt utána, hogy hol mennyiért száguldozhatunk a legnépszerűbb vidéki pályákon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?