Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.13. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.13. csütörtök

agrarszektor.hu
A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.06.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.06.13.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.06.13.) napon.

2024.06.13. csütörtök: A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap. Záporok, zivatarok szórványosan, egyre inkább az ország délkeleti, keleti felén alakulhatnak ki. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.06.14 péntek: Napos idő várható gomolyfelhőkkel, emellett magasszintű felhőzet is érkezik nyugat felől, amely vastagszik. Általában nem lesz csapadék, csak egy-egy zápor fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél néhol időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható.

Friss híreink:

Ez a növény lehet a 2024-es év nagy nyertese: jól járt, aki ezt ültette

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők. Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője szerint ez annak köszönhető, hogy egyre többen látják be a szója előnyeit tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából. De vajon hogyan látják a helyzetüket a gazdák? Milyen képet mutatnak az állományok, milyen kilátásokkal bírnak azok, akik ebbe a növénybe helyezték a bizalmukat? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Rengeteg magyar hitt ebben a növényben: most mégis veszíthetnek rajta?

Az elmúlt években komoly növekedés volt megfigyelhető a facélia, avagy a mézontófű magyarországi vetésterületében. Bár a növény a Közös Agrárpolitika rendszerében méhlegelőként és talajtakaróként is elszámoltatható vállalásként, a legtöbben még mindig vetőmagként termesztik, jellemzően a nyugat-európai igények kielégítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a vetésterület változásának legfőbb motorja, mivel a facélia vetőmag ára az aktuális terményáraktól függ. De hogyan látják a helyzetüket a termelők, mit remélnek az idei évtől? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Nincs mese: lehet, hogy termőterületeket kell feladni Magyarországon

Vas megyében jelenleg árvízi védekezés zajlik, a Dunántúl több térségében több a csapadék, mint kellene, eközben az Alföld egyes részein makacsul tartja magát az aszály. A klímaváltozás szélsőségei elleni védekezésben az alkalmazkodás fontosságát szoktuk hangsúlyozni, amelyben kétségkívül vannak még tartalékok: a talajművelés, egyes technológiák és eljárások sokat segíthetnek ebben. A klímaszakértő szerint ugyanakkor ennek is megvannak a határai: egyes térségekben olyan mostoha feltételek alakulhatnak ki néhány évtizeden belül, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a mezőgazdasági művelést.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ők lehetnének a hazai munkaerőhiány igazi nyertesei: hatalmas tabu, félve beszélnek róluk

A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek nagy lehetőséget jelenthetnének a magyar munkaerőpiac számára, amely jelenleg munkaerőhiánnyal küzd. Ennek ellenére a magyar cégek csak korlátozott mértékben használják ki az ebben rejlő potenciált. Pedig az ő foglalkoztatásuk nemcsak anyagi előnyökkel járna, hanem javítaná a cég csapatdinamikáját is. Emellett jelentős támogatások is elérhetőek a felkészülési és beillesztési folyamatokhoz, amelyek segítenék a cégeket ebben az átállásban - többek között ezekről is beszélt a Pénzcentrumnak Vég Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője és Fogarasi Norbert a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. ügyvezető igazgatója és a Salva Vita Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az interjú során kitértünk arra is, hogy mik a tervek az elkövetkezendő 5 évre és a digitalális fejlődések adta lehetőségeket hogyan használhatják fel a cégek arra, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztassanak. 

Csodájára járnak a balatoni fagyizónak: itt főzik a mustáros hekkfagyit, te 580 Ft-ért megkóstolnád?

Azt hittük, a tavalyi különdíjas sajtos-tejfölös lángos fagyiját már nem lehet überelni, de idén még merészebbet álmodott, mustáros hekkfagyival indult a Balaton fagylaltja versenyen. Mosogatással kezdte, tizenévesen már apja mellett készítette a fagyit, 20 éves sem volt, amikor meghívták a Balatoni nyár tévéműsorba, ahol Kovács Lázár séffel együtt főzött, egyenes adásban -  a HelloVidék Pálfi Attilával, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó fagylaltmesterével beszélgetett...

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?