Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.14. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.14. péntek

agrarszektor.hu
A felhős keleti részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, ott is kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.06.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.06.14.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.06.14.) napon.

2024.06.14. péntek: A felhős keleti részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, ott is kisüt a nap. Mindeközben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik időnként élénk lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 25 fok között várható.
Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Pénteken fronthatásra már nem számíthatunk.

A következő napon várható időjárás

2024.06.15 szombat: Sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, majd késő délutántól, estétől főleg az északnyugati, északi országrészben erősebben megnövekedhet a felhőzet és elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, néhol megerősödik, majd estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul az áramlás. Délután 25, 29 fok várható.

Friss híreink:

Durva számok érkeztek: kilőtt a magyar sertésexport

Jelentős mértékben, 58 százalékkal nőtt a magyar élősertés exportja az első negyedévben, és még a húskivitel is ötödével bővült az előző év azonos időszakához képest – derül ki az AKI jelentéséből. A vágósertés termelői ára ugyan csökkent, de összességében ez is mutatja, hogy a korábbi évekhez képest meglepően jó helyzetben van a sertéstartás. A termékpálya további szegmenseiben már nem ilyen idilli a helyzet: a készítménygyártók nem tudták érvényesíteni áremelési kísérleteiket, a termelők és feldolgozók közé szorult vágóhidak pedig a legkedvezőtlenebb helyzetben vannak: náluk csapódik le a magas alapanyag- és alacsony termékár, amely milliárdos veszteségeket okozott.

Nagy bejelentést tett a Lidl: idén csak ilyen dinnye lesz a boltjaiban

Június 21-én indul a 2024-es dinnyeszezon itthon, ettől a naptól a Lidl magyarországi boltjaiban 100%-ban hazai termesztésű dinnyék várják majd a fogyasztókat. Július 1-jétől pedig öt további országban válik elérhetővé a magyar görögdinnye - hangzott el az Agrárminisztérium és a Lidl Magyarország közös sajtótájékoztatóján. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a magyarok körében továbbra is a hagyományos, magos görögdinnyék a legnépszerűbbek, de egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magnélküli, a sárgabélű és a mini dinnyékre is.

Ez a növény lehet a 2024-es év nagy nyertese: jól járt, aki ezt ültette

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők. Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője szerint ez annak köszönhető, hogy egyre többen látják be a szója előnyeit tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából. De vajon hogyan látják a helyzetüket a gazdák? Milyen képet mutatnak az állományok, milyen kilátásokkal bírnak azok, akik ebbe a növénybe helyezték a bizalmukat? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Tömegével költöznek ezekbe a határ menti falvakba a magyarok: tudhatnak valamit?

Az utóbbi években egymás érték a krízisek, válságok, akár hónapról hónapra is változhatott, hogy a lakosság vándorlása az üdülőtelepülések, az agglomeráció, vagy éppen a nagyvárosok felé fordult. Olyan változások zajlottak le pár év alatt a trendekben, amekkorákhoz máskor évtizedek kellenek. A lakóhely választás most talán nehezebb is, mint valaha. A lehetőségek megsokszoródtak: az infrastruktúra fejlődése miatt a főváros agglomerációja szinte a Balatonig nyúlik, a home office elterjedése pedig sokak számára azt is lehetővé tette, hogy szinte bárhová elköltözhessenek. A Pénzcentrum új cikksorozatában régiónként elemezzük, hogy mely településeken nőtt a lakosok száma leginkább az elmúlt években. Most Nyugat-Dunántúlon a sor, a régiós és megyei toplisták alapján kiderül: hová költözhettek a legtöbben, tehát melyek a leginkább vonzó lakóhelyek ma Magyarországon.

Kincset érő gomba lapul a magyar erdőkben: ne késd le a szezonját, a boltban méregdrága!

A sárga rókagomba a magyar piacokon is kapható erdei gombák egyik legdrágább fajtája: rengeteget spórolhatunk azzal, ha mi magunk keressük meg és gyűjtjük össze belőle a vacsorához szükséges adagot. Járjunk utána, milyen gombaféléről van szó, mettől meddig tart a szezonja és hol keressük, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak a rókagomba gyűjtésére! Mire vigyázzunk, milyen mérges gombákkal könnyű összekeverni? Milyen ételekhez érdemes felhasználni, hogyan bánjunk vele a konyhában?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?