Fontos hírek jöttek az Államkincstárról: ez minden magyar gazdát érint

Fontos hírek jöttek az Államkincstárról: ez minden magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A Kincstár számos tájékoztatójában, közleményében ismertette, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó egyes előírások ellenőrzéséhez a Területi Monitoring Rendszert (TMR) alkalmazza. A TMR által feltárt esetleges ellentmondás tisztázása érdekében a gazdálkodóknak lehetősége van georeferált kép beküldésére a mobilGazda alkalmazáson keresztül. A mobilGazda alkalmazáson keresztül beküldött képek és a helyszíni ellenőrzésen vagy szemlén felvett adatok egymásnak való ellentmondása esetén a helyszíni ellenőrzés vagy szemle adatai az irányadóak.

A támogatásokhoz kapcsolódó egyes előírások ellenőrzéséhez a Magyar Államkincstár a Területi Monitoring Rendszert alkalmazza. Az alábbiakban az agrárkörnyezetgazdálkodásban (VP AKG) résztvevő gazdálkodókat érintő esetek szerepelnek, de minden érintett ellenőrzési lehetőségről bővebb információt kaphatnak a 29/2024. (IV. 29.) számú Kincstár Közlemény mellékletéből. Fontos, hogy minden esetben ügyeljünk az általunk vállalt tematikus előíráscsoportokban meghatározott időintervallumok, térmértékek és termesztett kultúrákra vonatkozó előírások megtartására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

VP AKG esetében az erózióérzékeny területeken - 12 % feletti lejtős területeket kell ezen érteni - nem megengedett a dohány, cukorrépa, takarmányrépa, burgonya, csicsóka termesztése. Továbbá számos szántó tematikus előíráscsoportban vetésszerkezeti előírások választható, vagy kötelező megtartása szükséges, így pl. a vetésszerkezetben legalább 15% szálas pillangós takarmánynövény, valamint legalább 5% zöldugar tartása. A fenti esetekben a TMR az ellenőrzés során azonosítja a területen található növény hasznosítási kategóriáját, és jelzést ad, ha az igényelttől eltérő hasznosítási kategória jelenlétét állapítja meg.

A túzokvédelmi gyep, alföldi madárvédelmi gyep, hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyep, nappali lepke védelmi gyep és belvíz érzékeny gyep földhasználati kategóriában részt vevő táblák esetében is az inváziós és termőhely-idegen növényfajok megtelepedését és terjedését meg kell akadályozni, mechanikus védekezéssel vagy speciális növényvédőszer-kijuttatással. Ezen esetekben a TMR jelzést ad, ha a táblán gyomos felszínborítás jelenlétét érzékeli.

Az öntözés tiltása is megjelenik különösen a Magas Természeti Értékű Területeken történő gazdálkodás esetében. Ha a táblát az Egységes Kérelmen nem jelölték meg öntözöttként, de a műholdas elemzések alapján az öntözés ténye mégis valószínűsíthető (a táblán jelen levő növényzet vegetációja az öntözött területek vegetációjához hasonlít), úgy a TMR erről jelzést ad és az egységes kérelmet módosítani kell, vagy fotóval igazolni azt, hogy a területen az előírásoknak megfelelően nem került sor öntözésre.

A kaszálás területi, illetve időbeni ellenőrzésére is sor kerül, hiszen az VPAKG gyepterületeket legeltetéssel, illetve kaszálással hasznosítani kell, azonban biodiverzitás megőrzése érdekében számos időbeni korlát is meghatározott. A TMR jelzést ad, amennyiben a területen a jellemző kaszálási időszakban nem történik a területen kaszálásra utaló vegetációs változás, illetve jelzi a kaszálás megtörténtét. A VPAKG a kaszálásra vonatkozóan a védett faj egyedének védelme érdekében speciális szabályokat is megfogalmaz. Így van ez pl. az MTÉT szántó földhasználati kategória, kék vércse védelmi előírások esetében is, ahol pl. 5 ha-nál nagyobb tábla esetén minden kaszálásnál, szárzúzásnál a táblát két egyenlő részre kell osztani, az első 50 % kaszálásának befejezését követően a másik 50% kaszálását/szárzúzását csak 10 nappal később lehet elkezdeni. Ilyen esetekben a TMR jelzést ad arról is, hogy az előírt időintervallumon belül, vagy kívül történik a területen kaszálásra utaló, előírt területarányt meghaladó vegetációs változás.

Szántó tematikus előíráscsoportokban elvárt, hogy a kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése vagy istállótrágya kijuttatása történjen. A TMR az előírások által meghatározott véghatáridőhöz közel ad jelzést, amennyiben a zöldtrágya nem található meg a területen. A nád aratása, és egyéb tevékenység végzése (különösen: szállítás, kihúzás) kizárólag december 1. és február 28. között engedélyezett. A TMR jelzést ad, amennyiben az előírt időintervallumon kívül történik a terület kezelésére utaló vegetációs változás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?