Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

Fordulat Ausztriában: ezt a magyar termelők is megérzik

agrarszektor.hu
Az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler (Zöldek) vasárnap szembeszállt konzervatív koalíciós partnereivel, és ígéretet tett arra, hogy Ausztria a természet helyreállításáról szóló európai törvény elfogadása mellett fog szavazni, ami a brüsszeli mérleg nyelvére billenhet - írja a Reuters. A jogszabály-tervezetet az Európai Parlament februárban megszavazta, a tagállamok jóváhagyásához azonban mindeddig nem volt meg a többség. Ezen változtathat most az osztrák környezetvédelmi miniszter.

Az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi miniszterei hétfőn Luxembourgban tartandó ülésükön megvitatják a károsodott természet helyreállítását célzó, kiemelt jelentőségű politikát, és esetleg végső szavazást tartanak a jogszabály elfogadásáról.

A jogszabály az EU legnagyobb környezetvédelmi programjai közé tartozna, és arra kötelezné a tagállamokat, hogy 2030-ig vezessenek be olyan intézkedéseket, amelyek a szárazföld és a tenger egyötödén helyreállítják a természetet.

Eljött a határozottság ideje. Hétfőn az EU természetvédelmi helyreállítási törvénye mellett fogok szavazni

 - mondta a sajtótájékoztatón.

Strasbourg már rábólintott, a tagállamok még nem

Azt követően, hogy az Európai Parlament februárban megszavazta a jogszabály-tervezetet, az uniós tagállamok márciusban akarták jóváhagyni a politikát, de lemondták a szavazást, miután Magyarország váratlanul visszavonta támogatását, és ezzel megszűnt az azt támogató csekély többség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Belgium, Finnország és Lengyelország már korábban kijelentette, hogy nem támogatja a politikát, de Ausztria nélkül egy ország hiányzik ahhoz, hogy megakadályozza azt.

Komoly bonyodalmak Bécsben

Gewessler bejelentése feldühítette Karl Nehammer kancellár konzervatív Néppártját (OVP), amely ellenzi a törvényt. Ez a párt irányítja a mezőgazdasági minisztériumot, és azt mondja, hogy mivel ez a minisztérium részben felelős a kérdésért, Gewesslernek szüksége van a támogatására.

Az OVP EU- és alkotmányügyi minisztere, Karoline Edtstadler azt mondta, hogy ha Gewessler a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyása nélkül megszavazza a törvényt, az alkotmányellenes lenne. Mint az X-en fogalmazott:

Ennek jogi következményei kell, hogy legyenek és lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?