Itt a kínai válasz: ezt nem teszi zsebre Európa

Itt a kínai válasz: ezt nem teszi zsebre Európa

agrarszektor.hu
A kínai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshús és annak melléktermékei ellen, ami tovább fokozta a feszültséget, miután az EU szubvencióellenes vámokat vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra – írja a Reuters. Korábban már szóba jöttek a tejtermékek is, várható, hogy ezek esetében is vizsgálatot indít Peking. A lépés azért is fájdalmas, mert Kína nem csupán nagy élelmiszerimportőr, az ottani társadalmi változások miatt kifejezetten divatosnak számítanak az európai élelmiszerek.

Miután az Európai Bizottság június 12-én bejelentette, hogy júliustól akár 38,1%-os extra vámokat vet ki az importált kínai autókra, a globális élelmiszeripari vállalatok az ország állami médiában megjelent hírek miatt nagyfokú készültségben voltak a kínai megtorló vámok miatt. A jelentés hozzáteszi:

Szóba jöttek a tejtermékek is

Az államilag támogatott Global Times című napilap június elején egy meg nem nevezett "üzleti bennfentesre" hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai vállalatok azt tervezik, hogy felkérik a hatóságokat, hogy indítsanak dömpingellenes vizsgálatot egyes európai sertéshústermékekre és szubvencióellenes vizsgálatot egyes, az EU-ból származó tejtermékek exportjára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kínai hatóságok korábban az állami média kommentárjaiban és az iparági szereplőkkel készített interjúkban már tettek utalásokat a lehetséges megtorló intézkedésekre. A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.

Bár továbbra sem világos, hogy Kína mely termékeket célozhatja meg a büntető vámokkal, de Reuters korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság adatai szerint a tejsavópor, a tejszín és a friss tej volt a legfontosabb exportcikkek az EU Kínába irányuló 1,7 milliárd eurós (1,8 milliárd dolláros) tejtermékexportjában tavaly.

Megy az adok-kapok

A lépés nem előzmény nélküli: januárban Kína a szeszesitalokkal kapcsolatban döntött hasonló lépésről, májusban pedig az EU kezdeményezett vizsgálatot a Kínából származó, ónnal bevont vagy bevont síkhengerelt vas- vagy acéltermékek ellen. Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a Kínában gyártott elektromos járművek ellen is, ami várhatóan további vámok kivetéséhez vezet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína jelentős élelmiszertermelő, de bőven egymilliárd feletti lélekszáma miatt így is komoly élelmiszerimportra szorul. A behozatalt nem csupán a lakosság nagysága, hanem a kínai társadalmi folyamatok is indokolják, amely jó alkalmat teremtett az Európai szállítóknak is.

Komoly vevőnek számítanak

A távol-keleti országban évente hozzávetőlegesen 10 millió fővel gyarapszik a középosztály, amely egyre nagyobb igényt mutat a kiváló minőségű, feldolgozott élelmiszerek iránt. Az egyre tehetősebb kínai fogyasztók nem csupán a minőséget és az árat tartják szem előtt.

A kínai tradíciók szintén lehetőségeket tartogattak az európai sertéságazatnak: Kelet-Ázsiában hagyományosan nagyra értékelik a sertéshúst, amelyet a bőség, a gazdagság és szerencse szimbólumának is tartanak Kínában, így nem véletlen, hogy az ünnepi asztalokon is gyakorta feltűnik.

Az is fontos szempont, hogy az ázsiai országokban olyan csontos, porcos állati részek is eladhatók, sőt, népszerűek, amelyeket a nyugati piacokon nem kedvelnek, vagy nem is tekintenek élelmiszernek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?