Brutálisan száraz, forró hét jön: ezt nehéz lesz elviselni itthon

Brutálisan száraz, forró hét jön: ezt nehéz lesz elviselni itthon

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hónap záporos, zivataros időjárása véget ért, a kalászosok és a repce így már zavartalanul érhet. A nyári növények szinte országszerte alaposan megáztak, többfelé belvíz is kialakult, a meleg és napos idő ezek fejlődésére is jó hatással van. Azonban a hétre várható forróság már nem kedvező, bár addig nagy baj nincs, ameddig van nedveség a talajban.

Az előző héten szerdáig sokfelé fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és erősen viharos szél is előfordult hazánkban. Csütörtöktől csökkent a csapadékhajlam, és pénteken május közepe óta először fordult elő olyan nap, amikor sehol nem hullott az országban számottevő csapadék. A hét végén szórványosan már ismét előfordultak záporok, zivatarok - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. Az elmúlt tíz nap során hazánk nagyobb részén 20 mm-t meghaladó eső esett, de északnyugaton és északkeleten 80-100 mm is előfordult. Idén május közepétől mintegy egy hónapon át tartott a Medárd-időszak, az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 mm fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 mm-nél is több esett.

10 napos csapadékösszeg 2024. június 16-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. június 16-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. június 15-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. június 15-ig (mm)

Ez jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 mm. A talaj országszerte átnedvesedett, sokfelé teljesen átázott a múlt hét első feléig, többfelé a belvíz okoz gondokat. A hét második felében már sokat szikkadt a talaj fölső rétege. A legtöbb helyen a középső és mélyebb talajréteg is bőven tartalmaz nedvességet, hazánk északi felén sokfelé telített vagy közel telített állapotba került a felső egy méteres réteg. Enyhe aszály a Délkelet-Alföldön csak kisebb körzetekben maradt. A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett hidegfront mögött visszaesett, és a hét első napján a délkeleti országrészbe szorult vissza a meleg. Szerdára, csütörtökre országszerte 17-24 fokig mérséklődtek a csúcsértékek, majd a hét végén ismét melegedés kezdődött.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 16-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 16-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 16-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 16-án (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 16-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 16-án

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce valamint a búza állományok is az érés fenológiai fázisában vannak. Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek: a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoznak. A napraforgó és kukorica állományok igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedésének is kedvez.

Az elmúlt hét első napjaiban főleg északon, északkeleten volt tartósan vizes a növényzet, szerdán viszont délkeleten volt magas a levélnedvesség időtartama. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt, de több napon is többfelé meghaladta a napi öt-tíz órát. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 11. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 11. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)
Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 13. reggel 8 órát megelőző négy napban lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 13. reggel 8 órát megelőző négy napban lágyszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a május végére, június elejére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok zöld tömege már jelentősen csökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növények fejlődése felgyorsult. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb, és immár csapadékosabb idő következménye, azonban a délkeleti országrészben az aszály következménye az átlagosnál kisebb zöld tömeg. A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 470 és 620 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 110-170 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 50-100 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól június 16-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól június 16-ig (foknap)

A folytatásban jobbára száraz és forró időszakra lehet számítani. Csapadék csak a hét végén fordulhat elő elszórt záporok, zivatarok formájában, de területi átlagban számottevő mennyiség nem valószínű. A talaj így intenzíven fog száradni, az alföldi aszály kiterjedése növekedni, intenzitása fokozódni fog. A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV sugárzás. A hőmérséklet csúcsértéke a hét eleji 30 Celsius-fok körüli értékekről péntekig emelkedni fog, 32-39 Celsius-fokig. A hét végén várható a hőség kis mérséklődése, de előre láthatólag a 30 Celsius-fok körüli maximumok a jövő héten is megmaradnak. A hőösszeg növekedése felgyorsul, ezzel együtt az repce és a búza érése is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?