Brutális a szárazság: itt a friss előrejelzés arról, vár-e ránk eső a héten

Brutális a szárazság: itt a friss előrejelzés arról, vár-e ránk eső a héten

agrarszektor.hu
Habár a múlt hét első felében előfordultak szórványosan jelentősebb záporok, esetleg egy-egy felhőszakadás, de a hét második felében már csaknem országszerte száraz, egyre melegebb időjárás szárította a talajokat. Az aszály csaknem mindenhol fokozódott, és ez a folyamat folytatódik az előttünk álló napokban is. Záporok, zivatarok kialakulására csak a hét második felében van esély.

Az elmúlt egy hétben nagyrészt száraz, meleg időjárás uralkodott hazánkban - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Csapadék főként a keleti országrész északi és déli tájain valamint délnyugaton fordult elő. Ezeken a területeken többfelé 5-15, foltokban 20-60 mm esett, de a Dunántúlon és az Alföldön jelentős területek maradtak teljesen szárazon. Az elmúlt harminc nap csapadékösszegében is nagy különbségek figyelhetők meg, a délnyugati és az északi, északkeleti határszélen valamint az Alföldön is sokfelé 30 és 80 mm közötti mennyiség hullott, ugyanakkor a középső országrészben és a Dunántúl északi felén többfelé még 10 mm sem esett. A nagyobb mennyiségeket jellemzően egy-egy rövid idő alatt lezúduló felhőszakadás okozta, azonban a sokéves átlaghoz képest ezeken a területeken is csapadékhiány mutatkozik.

5 napos csapadékösszeg 2024. július 26-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. július 26-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. július 28-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. július 28-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 28-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 28-ig (mm)

Magyarország jelentős részén fele, harmada, néhol pedig csak a töredéke esett júliusban az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A talaj felső fél méteres rétege az ország jelentős részén kritikusan száraz, a középső országrészben és a Dunántúl északkeleti harmadán a 30%-t sem éri el a nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, de az 50-100 cm közötti rétegben is csak 40-60% ez az érték. Hazánk területének több, mint 80%-án figyelhető meg közepes vagy annál súlyosabb mértékű aszály.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 28-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 28-án (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm közötti rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 28-án (%)Talajnedvesség a talaj 50-100 cm közötti rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 28-án (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. július 28-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. július 28-án

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica elvirágzott, ezekben a hetekben igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Ezt azonban öntözés nélkül csak néhány nagyobb felhőszakadás által érintett foltban kapják meg az országban, de még az átlagos csapadéktól is jelentős elmaradásban vagyunk. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet a növények. A virágzás és szemképződés elejének fenológiai fázisát hőség és aszály jellemezte hazánk nagyobb részén, ezen időszakok lerövidültek, ez pedig a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) az Alföld délkeleti felén Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) az Alföld délkeleti felén Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva

Az április eleji meleg után a hónap közepén tartósan lehűlt az idő, mely nem kedvezett az állományok fejlődésének. A hónap végén ismét emelkedett a hőmérséklet, majd májusban a tartósan meleg, de nem forró idő kedvezően hatott az állományok növekedésére. Június elején is folytatódott a meleg, de nem forró, tehát ideális nevelő idő. Az első két, viszonylag rövid ideig tartó nyári hőhullám június második felében érkezett, melyet a talajban rendelkezésre álló nedvesség miatt még többnyire jól viseltek az állományok. Július első felében a harmadik hőhullám már tartósabbnak és forróbbnak is bizonyult, helyenként a 40 Celsius fokot is meghaladta a napi maximumhőmérséklet. A napraforgó virágzását is lerövidítette a forróság, és az azt követő időszakban is csak átmeneti enyhébb időszakok fordultak elő. A hőösszeg jelenleg országszerte kissé meghaladja az optimális értéket.

A folytatásban az átmeneti lehűlés után ismét melegszik az idő, számottevő csapadék csak kevés helyen valószínű. A hét első felében országszerte napos, száraz idő várható, majd csütörtöktől elszórtan, pénteken és szombaton már több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Vasárnapra ismét csökken a csapadékhajlam. A talajok nedvességtartalma péntekig tovább csökken, az aszály területi kiterjedése és mértéke pedig növekszik. A hét második felében is csak a számottevő záporok által érintett helyeken javulhat átmenetileg a talajok nedvességtartalma. A hőmérséklet a hétfői átmeneti enyhülés után ismét emelkedni fog. 30 fok körüli vagy azt pár fokkal meghaladó csúcsértékek lesznek jellemzőek, a legmelegebbnek a csütörtök ígérkezik 32-37 fokkal. Az éjszakai hőmérséklet a legtöbb helyen és napon kevéssel 20 fok alatt várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?