Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.18. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.18. kedd

agrarszektor.hu
Napos időben lesz részünk, legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.06.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.06.18.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.06.18.) napon.

2024.06.18. kedd: Napos időben lesz részünk, legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen. Csapadék nem valószínű. A déli szél a Nyugat-Dunántúlon időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.
Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre. Továbbá egyre erősebb az UV sugárzás, ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Fontos a világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, és a megfelelő faktorszámú naptej használata.

A következő napon várható időjárás

2024.06.19 szerda: Napos, száraz idő várható kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik a déli, délnyugati szél. A csúcsérték 30 és 37 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

Friss híreink:

Tudhatnak valamit a szlovén termelők: nagyon pörög ez az ágazat

Szlovénia nem a mezőgazdaságáról híres, csak a népesség 6%-a él meg belőle. Az ország területének körülbelül 15%-a áll művelés alatt, viszont a lakosság élelmiszerigényének 84%-a belföldről elégíthető ki. Ugyanakkor bizonyos dolgok mellett nem mehetünk el szó nélkül: ilyen például a borágazatuk. Beszédes adat például, hogy a bortermelés mintegy 70 százaléka minőségi bor. A világ legöregebb ismert szőlőtőkéje is itt található, így még egy rekorddal is büszkélkedhet az ország. Főként olaszrizling, chardonnay, tramini, sauvingon blanc, pinot blanc és furmint kerül a palackokba.

Bejöhet a gazdák számítása? Ezzel a növénnyel nagyot lehet szakítani idén

Továbbra is erős a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, a tavalyi évhez képest minimálisan, 2 százalékkal csökkent csak a növény vetésterülete, amely a szakértők előzetes becslésénél végül jóval nagyobb lett. Az állományok mostanra csillagbimbós állapotban vannak, és egyelőre a károsítókkal se volt komolyabb baja a termelőknek. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint idáig minden rendben ment, és ha a szezon végéig kitart a kedvező időjárás, 2024 még akár jó éve is lehet a napraforgónak Magyarországon.

Így locsold a kerted 2024-ben: ez a trükk nagy szárazságban is működik

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nem csak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Neked is így szerelték be otthon a klímát? Hiába a hőség, be ne kapcsold: simán kigyulladhat

Évente 30-40 esetben fordul elő, hogy kigyulladó klímaberendezések okoznak lakástüzet - tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Mint közölték, ennek a legfőbb oka, hogy a régebbi lakóépületekben gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek, hiszen ezek az épületek olyan időszakban épültek, amikor kevesebb elektromos eszközt használtak az emberek. Kiderült, bár a legtöbb esetben a kültéri egység nagyjából egy négyzetméteren szokott kigyulladni, de a tűz hamar átterjedhet a megolvadó homlokzati szigetelésre. Az OKF elárulta, mire kell figyerni a kerti bográcsozáskor, grillezéskor, és az is kiderült, milyen eszközökkel szabad sütögetni az erkélyen.

Hagyd a méregdrága bolti málnát, itt fillérekből megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Egyre inkább úgy tűnik, hogy le kell mondanunk a magyar termesztésű málnáról, ugyanis egyre kisebb területen termesztik itthon ezt a gyümölcsöt. A szakma szerint ennek nem pusztán az éghajlatváltozás az oka, évek óta drasztikusan csökken a hazai termőterület, ez magas árakat okoz, ami azt eredményezi, hogy visszaesett a vásárlás is. Használjátok ki, amíg lehet, hogy van még egy-két működő Szedd magad málnás is az országban, ahol a bolti ár töredékéért gyűjthetjük be a friss hazai gyümölcsöt! Hozzuk is mindjárt a listás!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?