Milliárdokat kap a magyar halágazat: ez sok mindent megváltoztathat

Milliárdokat kap a magyar halágazat: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
2024-től új névvel, formában és struktúrában jelenik meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenységét összefoglaló éves beszámoló jelentés, melynek első tájékoztatóját március 20-án tette közzé a szervezet. A MAHOP program esetén voltak visszahulló források, melyek esetében törekedett az IH arra, hogy az is eljusson a gazdálkodókhoz, így ennek megfelelően a teljes keretkihasználás érdekében 3,1 milliárd forintra pályázhattak a halgazdálkodók a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) felszabaduló forrásaiból a krízistámogatás keretében.

Az már tudható, hogy az AM és az ágazat becslései helyesek voltak az igények tekintetében, a programot forrásvesztés nélkül tudják zárni, a felhíváshoz kapcsolódó támogatói okiratokat pedig októberben kézhez vehették a pályázók, és mivel december 31-ig zárni kellett a teljes MAHOP programot, így a kifizető ügynökség is mindent megtett, hogy év végéig megtörténjenek a kiutalások. Az Európai Bizottság 2022 decemberében fogadta el az új MAHOP Plusz programot, ami a következő években összesen 53,9 millió eurónyi, azaz kb. 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Forráselosztást tekintve a keret 30 százalékát a magyar kormány biztosítja, az unióból pedig 37,7 millió euró érkezik. A következő programozási időszak menetrendjét tekintve először a háttérintézmények felállítására vonatkozó felhívások kerülnek kiírásra, ezt követően lesz mód a gazdálkodók számára nyíló felhívások kihirdetésére. Halászati de minimis támogatásokat is megemlítve, az Európai Bizottság 2023. október 6-án elfogadta a halászati és akvakultúra ágazatra vonatkozó úgynevezett „de minimis” rendelet, ami már hatályba is lépett. A halászati de minimis rendelet elfogadott módosítása tartalmazza, hogy a vállalkozásonkénti de minimis támogatás felső határa három év alatt 40 ezer euróra emelkedett, ami tízezerrel több az előző időszakhoz képest. A felülvizsgált halászati de minimis rendelet 2029. december 31-ig érvényes.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?