Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.21. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.21. péntek

agrarszektor.hu
Változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.06.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.06.21.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.06.21.) napon.

2024.06.21. péntek: Változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg, de a szabadban dolgozóknál is fennáll a hőguta veszélye. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Érdemes szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.06.22 szombat: Változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi harmadán éjszaka képződött alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb.

Friss híreink:

Ez kemény: egyre több ilyen fokhagymát árulhatnak a magyar boltokban

Elképesztő mennyiségű holland fokhagyma áramlott be 2023-ban Magyarországra, ráadásul mindez valószínűleg kínai áru volt - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeb. Kiemelték, tavaly 3000 tonnára nőtt Magyarország fokhagyma behozatala, ami 500 tonnával haladja meg a 2022-es import mennyiségét. Az éves termésmennyiség itthon 7000 tonna körüli, amihez 3000 tonna behozott áru társul, a hazai termés tehát nem fedezi a magyarországi igényeket. A szervezettől megtudtuk többek között azt is, hogy nagy a különbség a magyar és a kínai áru között, a Keletről érkezett fokhagymához képest ugyanis a hazai termék sokkal intenzívebb aromavilággal, megszokott ízzel, magasabb illóolajtartalommal rendelkezik.

Tönkrevághatja a magyar sertéspiacot is Kína keménykedése

Könnyen előfordulhat, hogy a történelem ismétli önmagát, és a Kína által lebegtetett sertésexport-korlátozás hasonló csapást mér az uniós piacra, azon belül Magyarországra is, mint az egy évtizede, Oroszország által bejelentett tilalom. Mint ismert, akkor a sertéspestisre hivatkozva, valójában nyilvánvaló politikai keménykedés miatt Putyin megálljt parancsolt az uniós sertéshúsnak. A lépés nyomán hatalmas készletek ragadtak be az EU-s exportőröknél, amelyek rövid idő alatt dömpingáron vezették le azokat többek között a keleti tagállamokban, így Magyarországon is. A piaci károk jelentősek voltak, és most könnyen megismétlődhetnek: ha Kína a tilalom mellett dönt, az oda szánt készletek a magyar piacot lephetik el – megkérdőjelezve ezzel a hazai sertéságazat elmúlt egy-két évben mutatott megerősödését.

Zajlik a kemény sörmeccs: a gólokat a nagyok rúgják

Továbbra sem érte el a hazai sörpiac a Covid előtti piaci helyzetet, az általános költségemelkedés és a fogyasztáscsökkenés kedvezőtlen párosa mellett az idei évvel kapcsolatban is legfeljebb csak óvatosan optimisták a szereplők. A napokban is tapasztalható hőség, a nyári fesztiválszezon, valamint a nagy sportesemények jó nyarat vetítenek ugyan előre, de ezek hatása az egész évre vetítve önmagában nem elegendő arra, hogy felpörgesse a piacot. A nagy gyártók most is könnyebb helyzetben vannak: jobban bírják a béremelési kényszert, több forrásuk jut technológiai beruházásokra és termékfejlesztésre. A kisüzemi sörfőzés ezzel szemben kénytelen engedni az elvárt marzsokból, hogy ne veszítse el fogyasztóit, ráadásul számukra a nagy, közös meccsnézések sem jelentenek igazi piaci lehetőséget.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Szabályosan özönlenek ezekre az üdülőhelyekre a magyarok: már nem is a Balaton a favorit?

Az elmúlt években élénkült a belföldi vándorlás Magyarországon. Az viszont, hogy hová költözik szívesen a lakosság - nagyvárosból agglomerációba, faluról városba, rossz energiahatékonyságú családi házból panelba, nagyvárosi lakásból üdülőterületre, stb. - szinte évről évre változott. A Pénzcentrum új cikksorozatában régiónként elemezzük, hogy mely településekre költözhettek a legtöbben az elmúlt években, vagy mely városok, falvak váltak újra népszerűvé az egyes országrészekben, vármegyékben. Ezúttal Dél-Dunántúl régióban vizsgáltuk meg alaposabban, hogyan változott az állandó lakosság száma, így az is kiderült, hogy a Balaton déli partján mely települések számítanak továbbra is favorit lakóhelynek.

Életveszélyes élelmiszerek a magyar boltokban: lerövidítik az életed, készítsd házilag!

Az aktívkorú magyarok többsége pörgős életvitelt él: reggelente rohanunk az iskolába vagy a munkahelyünkre, kapkodva reggelizünk és ebédelünk, esténként pedig szintén valamilyen egyszerű és gyors megoldást keresünk vacsorára. A nagy sietségben sajnos alig szakítunk időt arra, hogy alaposan megválogassuk, mi minden kerül a bevásárlókosarunkba, ezt követően pedig a gyomrunkba – ennél nagyobb hibát azonban el sem követhetnénk!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?