Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.23. vasárnap

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.06.23. vasárnap

agrarszektor.hu
Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de általában többórás napsütésre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.06.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.06.23.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.06.23.) napon.

2024.06.23. vasárnap: Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de általában többórás napsütésre számíthatunk. Reggelig, délelőttig a Dunától keletre várhatóak még záporok, zivatarok, amelyek fokozatosan lecsengenek. Napközben egyre inkább az ország középső harmadán alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten is erős széllökések kísérhetik, zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hidegfronti hatás lassanként megszűnik, de a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás léphet fel. Erősödhetnek az ízületi betegségben szenvedők panaszai is, fokozódhat a görcshajlam. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.06.24 hétfő: Napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadéknak kicsi az esélye. Sokfelé élénk, a Tiszántúlon erős lökések kísérik az északi, északkeleti szelet. Délutánra 26 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ezzel sokat kockáztatnak a gazdák: fontos lenne, mégse törődnek vele

Napjainkban még mindig kevesen ismerik el, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az erdők a mezőgazdaság megfelelő és hosszútávon fenntartható működésében. Csak néhány, az egyébként sem elhanyagolható, pozitív hozadékok közül. A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez. A fasorok, erdők telepítésével megelőzhető a talajerózió és a defláció. Megköthető a talaj, szabályozható a vízgazdálkodás, befolyásolható a helyi klíma és elősegíthető a légköri szén-dioxid megkötése.

Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most a meggyet az élelmes magyarok

Az enyhe tél és a korai tavasz beköszönte miatt a meggy virágzása is lezajlott szinte az egész országban nagyobbrészt március végén, így napjainkban már javában zajlik a meggyszezon. A piacokon és boltokon kívül, hazánkban számos \'\'Szedd-Magad\'\' meggyültetvény található, ahol lényegesen olcsóbban, 400-500 forintért juthatunk meggyhez, ez az ár napjainkban a boltok és piacok polcain 900 és 1500 forint között mozog.

Ez kemény: egyre több ilyen fokhagymát árulhatnak a magyar boltokban

Elképesztő mennyiségű holland fokhagyma áramlott be 2023-ban Magyarországra, ráadásul mindez valószínűleg kínai áru volt - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeb. Kiemelték, tavaly 3000 tonnára nőtt Magyarország fokhagyma behozatala, ami 500 tonnával haladja meg a 2022-es import mennyiségét. Az éves termésmennyiség itthon 7000 tonna körüli, amihez 3000 tonna behozott áru társul, a hazai termés tehát nem fedezi a magyarországi igényeket. A szervezettől megtudtuk többek között azt is, hogy nagy a különbség a magyar és a kínai áru között, a Keletről érkezett fokhagymához képest ugyanis a hazai termék sokkal intenzívebb aromavilággal, megszokott ízzel, magasabb illóolajtartalommal rendelkezik.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Egy kisebb karambol is végzetes lehet ezekben a használt kocsikban: vigyázz, ha te is ilyet vezetsz

2023 végén a hazai autópark átlagéletkora már 15,8 év volt. Mint kiderült, a 10 legnépszerűbb márka átlagéletkora is nagyjából ennyi. Elég veszélyes, hogy csak ilyen öreg autókra futja az átlagmagyarnak, ugyanis egy régi, korrodált kocsival karambolozni sokkal veszélyesebb, mint egy modern modellel. Ráadásul a biztonsági extrák és az autók anyagszerkezete sem volt olyan fejlett mondjuk 15-20 évvel ezelőtt, mint manapság.

Hőszigetelés növényekkel? Sokan próbálták már, ezt a trükköt viszont kevesen ismerik

Amikor hőszigetelésre gondolunk, a téli fűtési szezon jut eszünkbe, na és persze az, hogy mennyit lehet spórolni, ha ingatlanunk megfelelően van szigetelve. Nem is gondolnánk, de ez nyáron is sarkalatos pont lehet. Amikor a falak és a belső terek túlzottan felmelegszenek erős napfényben, a homlokzat növényvilága természetes szigetelőként működik, elnyeli a napsugarakat, mielőtt azok elérnék a homlokzatot. Ez különösen igaz a nem szigetelt otthonokra, ahol a zöldítés segíthet az ingatlanunk hűtésében, mindemellett a növényekkel végzett homlokzathűtés villamosenergia-költséget takarít meg és aktívan hozzájárul a klímavédelemhez is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?