2024. július 1. hétfő Tihamér, Annamária
Döbbenetes, ami a gabonával történik az EU-ban: ebből még nagy baj lehet

Döbbenetes, ami a gabonával történik az EU-ban: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A héten egész Európára kiterjedő hőhullám pusztító hatással van a termésre a kontinens délkeleti részén. Az elemzők szerint ugyanez a forróság nagy segítséget jelent az Európa másik felén élő gazdáknak, miután a hosszan tartó esőzések mostanáig elárasztották a földeket és akadályozták a növények növekedését.

Perzselő hőséget jósolnak meteorológusok erre a hétre az Európai Unió nagy részén. A rekordmeleg és száraz időjárás ráadásul a világ más jelentős termesztési régióiban is veszélyezteti a termést, ami a globális élelmiszer-ellátásra és az árak emelkedésére is hatással van - olvasható a Reuters oldalán. Az időjárás kulcsfontosságú a termények számára, mivel az északi féltekén közeledik - sőt, Magyarországon már meg is kezdődött - az aratás, de a növények további károsodására vagy a körülmények enyhülésére utaló jelek bármikor megingathatják az árakat. A magas terméshozamról szóló jelentések és a kiszáradt búzamezőkön lezúduló záporok a legnagyobb exportőr Oroszországban az elmúlt hetekben 10 hónapos csúcsra küldték a búza világpiaci árát.

Az elemzők szerint a még egy-két hétig tartó hőhullám leginkább a kelet-európai és balkáni nyári termést veszélyezteti, főként az EU második legnagyobb kukoricatermesztő országában, Romániában. Ahogy Vincent Braak, a Strategie Grain tanácsadó cég elemzője fogalmazott, kritikus szakasz előtt áll a világ. A tanácsadó vállalkozás már a hónap elején csökkentette a 2024-es uniós kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését.

Még egy ilyen hét már a termelés visszaeséséhez vezetne, ha pedig még két ilyen hét következik, akkor komoly károkat fogunk szenvedni, és ez nagyon gyorsan bekövetkezhet

- mondta Vincent Braak.

Nem mindenhol tekintik átoknak a forró, száraz időjárást

Az uniós termésfigyelő MARS a hét elején az ötéves átlag alá csökkentette a romániai kukorica- és napraforgótermésre vonatkozó termésbecslését, mondván, hogy a tartósan száraz időjárás miatt nagyon érzékenyek a száraz és forró körülményekre. Ezzel szemben a várható meleg és száraz időjárás örvendetes az EU nyugati részén, ahol a termés az ősz óta tartó túlzott és hosszan tartó esőzések miatt szenvedett.
A francia gazdák örülni fognak: egy ideje már várták, hogy olyan idő jöjjön, ami segít a növényeiknek a növekedésben - jelentette ki Vincent Braak, egy német gabonaágazati elemző pedig úgy fogalmazott, hogy
a meleg és napos időjárást Németországban, Dániában és Lengyelországban is üdvözölni fogják a termelők.

Németországban hosszan tartó hűvös és esős nyárkezdet volt, és most a napsütés kiváló lenne a búza fejlődéséhez

- mondta az elemző.

A szakember hozzátette, hogy ez a mostani meleg és száraz idő segíthet a gabonafélék gombás fertőzéseinek megelőzésében is. A MARS hétfőn az Európai Uniót illetően csökkentette a legtöbb idei terméshozam-előrejelzését. A döntést a Nyugat-Európában tapasztalható vízfelesleggel és a délkeleti országok száraz időjárásával indokolták.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?