Fontos hír érkezett erről az agrártámogatásról: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos hír érkezett erről az agrártámogatásról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Módosult az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívás, amelyre mostantól egészen augusztus 5-ig lehet benyújtani a kérelmeket. A sikeres pályázathoz azonban szükséges a megfelelő dokumentumok megléte és feltöltése is.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága arról tájékoztatta a támogatást igénylőket, hogy 2024. április 25-én módosult az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívás. Ennek eredményeként 2024. június 3-ától egészen 2024. augusztus 5-ig van lehetőség támogatási kérelem benyújtására - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A pályázati kiírás hatályos szövegében a határidőre vonatkozó szakasz a 17/2024. számú közleménynek megfelelően módosításra került. A módosításra vonatkozó tájékoztató ezen a linken érhető el. A kérelem benyújtására a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus kérelemkezelő felületén van mód, az „Elektronikus kérelemkezelés” menübe belépve a legalsó „KAP ST Vidékfejlesztési támogatások (2023-2027)” pontból indulva. Ezen belül az „Állattenyésztési ágazat” kiválasztását követően a „KAP-ST Húsmarha állatjólét” fülön érhető el a jogcím új kérelem indítására alkalmas menürendszer. A felületen a különböző blokkokban értelemszerűen kell kitölteni az adatokat, kötelezettségvállalásokat, nyilatkozatokat, és feltölteni a szükséges dokumentumokat. Ezzel kapcsolatban a felhasználói kézikönyv innen tölthető le.

Ezekre nagyon oda kell figyelni a kitöltéskor

A felületen a kedvezményezett adatai között a második blokkban az ügyfél adatai mellett szerepel az átláthatósági nyilatkozat. Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdés merülne fel az alábbiak az irányadók. Mi számít átlátható szervezetnek?

1.) Az állam, a költségvetési szerv, a köztestület, a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, a társulás, az egyházi jogi személy, az olyan gazdálkodó szervezet, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat külön-külön vagy együtt 100%-os részesedéssel rendelkezik, a nemzetközi szervezet, a külföldi állam, a külföldi helyhatóság, a külföldi állami vagy helyhatósági szerv és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam szabályozott piacára bevezetett nyilvánosan működő részvénytársaság,

2.) Az olyan belföldi, vagy külföldi jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely megfelel a következő feltételeknek:

  1. tulajdonosi szerkezete, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerint meghatározott tényleges tulajdonosa megismerhető,
  2. az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamában vagy olyan államban rendelkezik adóilletőséggel, amellyel Magyarországnak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye van,
  3. nem minősül a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint meghatározott ellenőrzött külföldi társaságnak,
  4. a gazdálkodó szervezetben közvetlenül vagy közvetetten több mint 25%-os tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet tekintetében a fentebbi feltételek fennállnak.

Milyen dokumentumokat kell csatolni a kérelemhez?

A húsmarha állatjóléti pályázathoz több dokumentumot is be kell nyújtani. Fontos, hogy ezeket szkennelt formában kell feltölteni! Az érvényes pályázathoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • Mezőgazdasági termelő szakképzettsége: felsőfokú szakképesítés, fözépfokú szakképesítés, illetve, amennyiben releváns, az alkalmazott foglalkoztatását igazoló dokumentum (munkaszerződés)
  • Húsmarha ágazatban működő, állami elismeréssel rendelkező együttműködésben való részvétel igazolása 6. számú melléklet (elismert tenyésztőszervezeti tagság, termelői csoporti tagság (TCS), termelői szervezeti tagság (TÉSZ), termelői integrációs szervezeti tagság (TISZ))
  • Állatjóléti felelőssel való rendelkezés (nyilatkozat (7. melléklet) és igazolás, állatjóléti felelős bizonyítvány, vagy kijelölő okirat abban az esetben, ha alkalmazott vagy külsős személy látja el a feladatot)
  • Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban KAP-RD31-1-24 kódszámú pályázati kiírás képzettség bejelentés (bizonyítvány)

Hol lehet benyújtani a kérelmet?

A Magyar Államkincstár (MÁK) által létrehozott külön felületen, az Elektronikus kérelemkezelésen belül a Horizontális ügyintézés menüpontban a Képzettségi nyilvántartás fület megnyitva lehet a kérelmet indítani. A MÁK képzettségi nyilvántartásról közzétett tájékoztatója itt érhető el. Amennyiben a képzettséget bejelentő személy nem rendelkezik támogatási azonosítóval, előzőleg regisztráltatnia kell magát a MÁK Kedvezményezetti Nyilvántartási Rendszerében. Ezt a 12/2023. (II. 1.) számú Kincstár Közlemény mellékleteként közzétett G1010-05 számú nyomtatványon teheti meg, amely itt érhető el. Támogatási azonosító hiányában a természetes személyazonosító adatok megadásával más személy képzettségét is be lehet jelenteni. A jelenleg hatályos pályázati kiírás ezen a linken található meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?