Gondok vannak a spanyol cseresznyével: foghatják a fejüket a termelők

Gondok vannak a spanyol cseresznyével: foghatják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
Az esőzések miatt reped a betakarítás előtt álló cseresznye Spanyolországban. Extremadura északi részén a lehető legrosszabbkor jött a csapadék a termelők számára.

A La Unión gazdaegyesület közleménye szerint óriási károkat okoznak az esőzések Nyugat-Spanyolországban, Extremadura autonóm közösség északi részén, Cáceres tartományban: a pár napon belül lehullott 80-100 mm csapadék miatt 12 ezer tonna cseresznye repedhet eladhatatlanná közvetlenül a betakarítás előtt. A kár várható értéke 25 millió euró körüli, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a gazdák a termés több mint 90%-ára semmiféle biztosítást nem kötöttek - írta meg a FruitVeB.

Az idei szezon jégesők és más időjárási anomáliák miatt már eleve rosszul kezdődött, így becsléseink szerint a normál szezonban betakarított 50 ezer tonna cseresznye helyett ebben az évben jó, ha 35 ezer tonnát képesek leszünk értékesíteni. Jelenleg még körülbelül 25 ezer tonna cseresznye vár betakarításra, ebből a mostani esők 12 ezer tonnát tesznek eladhatatlanná

- részletezte közleményében a La Unión.

Ez már a harmadik egymást követő év, amikor a cáceresi cseresznyeágazat jelentős veszteségeket szenved el. Ehhez nagyban hozzájárul az ültetvények igen alacsony biztosítási aránya, ami annak köszönhető, hogy a jelenlegi mezőgazdasági biztosítások rendkívül drágák, és nem is fedezik a termesztés kockázatait. Ha valóban 25 millió euró körüli lesz a gazdák terméskiesésének értéke, a jelenlegi biztosítások ebből mindössze 4 millió eurót fognak fedezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 29. 16:01