Megszólalt a szakértő: itt az ideje újratervezni az EU élelmiszeriparát

Megszólalt a szakértő: itt az ideje újratervezni az EU élelmiszeriparát

agrarszektor.hu
Az újonan megválasztott Európai Parlamentnek mindent el kell követnie ahhoz, hogy az EU élelmiszer- és üdítőital-ipara versenyképes maradjon. A szakember szerint ehhez alapvetően arra lesz szükség, hogy a döntéshozók az ágazat szereplőivel együtt hozza meg az uniós szinten is jelentős ágazatra vonatkozó szabályokat, valamint arra, hogy közösen törekedjenek az egészségesebb, környezetkímélőbb és ezáltal fenntarthatóbb élelmiszer- és üdítőital-előállításra.

2024. júniusában megválasztották az Európai Parlament 720 új képviselőjét, akik az elkövetkező öt évben az EU irányvonalát fogják meghatározni. Az európai választások döntő jelentőségűek az uniós politikák irányának értékelésében és újradefiniálásában, amelyek vállalkozásaink és életünk minden területét érintik, a környezetvédelmi szabályozástól kezdve a gazdasági és szociálpolitikáig - olvasható az Euronews oldalán.

Peter Harding, az UNESDA elnöke és a Suntory Beverage & Food International vezérigazgatója szerint az eredmények határozott jelzést adnak arról, hogy az EU-nak továbbra is a fenntartható, növekedésorientált menetrendet kell előtérbe helyeznie az európai vállalkozások versenyképességének fenntartása és a környezeti fenntarthatóság előmozdítása érdekében. A szakember ugyanakkor határozott felhívást is lát arra, hogy a politikai döntéshozók mélyebb együttműködés révén újítsák meg az iparral való elkötelezettséget, miközben a meglévő jogszabályok megfelelő végrehajtására összpontosítanak.

Milyen politikai támogatásra van szüksége az ágazatnak?

Az európai üdítőital-ágazat hosszú évek óta vezető szerepet játszik a fenntarthatóbb és egészségesebb élelmiszer- és italrendszer előmozdításában Európában, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a pozitív hatás elérése mellett, amint azt a 2024-2029-es kiáltványunkban fel is vázoltuk - mondta Peter Harding, hozzátéve, hogy az új uniós jogalkotási ciklusban lehetőséget látnak arra, hogy a politikai döntéshozókkal való megerősített együttműködés révén további előrelépés történjen a támogató szabályozási keret megteremtése érdekében. A szakember szerint a következőket kell feltétlenül figyelembe venni:

1. Európa versenyképességének biztosítása kulcsfontosságú az ágazat fenntartható növekedése szempontjából

Az európai üdítőital-ágazat több mint 500, Európa-szerte több mint 1,8 millió munkahelyet támogató üzemeivel Európa jövőjének egyik kulcsszereplője. Az üdítőital-gyártásban minden egyes munkahelyre további hét munkahely jut az értékláncban, számos ágazatban, többek között a mezőgazdaságban, a nyersanyaggyártásban, a gyártásban, a csomagolásban, a marketingben, a szállításban, a kiskereskedelemben és a vendéglátásban.

Az üdítőital-gyártás egy jellegzetesen helyi ágazat, amely büszkén támogatja több ezer európai mezőgazdasági közösséget és vállalkozást: az üdítőitalok 97%-át Európában állítjuk elő, és alapanyagaink több mint 85%-át is Európából szerezzük be

- jegyezte meg Peter Harding.

Az ágazatnak az EU gazdaságához és társadalmához való hozzájárulása jelentős, az értéklánc becsült értéke évente 242 milliárd euró. Ezért létfontosságú, hogy az ágazat versenyképes maradjon. Ennek érdekében a politikai döntéshozóknak szabályozási biztonságot kell nyújtaniuk, és az uniós politika középpontjában erős egységes piacot kell biztosítaniuk, az uniós élelmiszer- és környezetvédelmi jogszabályok egységes végrehajtásával. Itt az ideje, hogy a jelenlegi jogszabályok végrehajtását az új szakpolitikákkal szemben előtérbe helyezzék, hogy a vállalkozások számára a beruházások ösztönzése érdekében jogi kiszámíthatóságot biztosítsanak.

2. A kiegyensúlyozott táplálkozás támogatása bizonyítékokon alapuló szakpolitikák és megbízható uniós szintű adatok révén

Az UNESDA elnöke és a Suntory Beverage & Food International vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az ágazat szilárdan elkötelezett amellett, hogy az európaiakat az egészségesebb életmód felé ösztönözze az üdítőitalok átlagos cukortartalmának csökkentésére irányuló intenzív erőfeszítések révén. Emellett az is szükséges, hogy a politikai döntéshozók a több érdekelt félre épülő megközelítés és a tudományosan megalapozott politikák alapján mozdítsák előre a kiegyensúlyozott táplálkozás ügyét. Fontos továbbá, hogy ezek ne diszkrimináljanak az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak minősített összetevőkkel szemben, és tegyék lehetővé az élelmiszeripari innovációt, például az alacsony/kalóriamentes édesítőszereket. Ezek az összetevők kalóriamentes, vagy alig kalóriás édes ízt biztosítanak, így hatékony eszközként segítik a fogyasztókat cukorbevitelük szabályozásában.

3. A környezeti fenntarthatóság ösztönzése

A szakember beszélt arról is, hogy az ágazat az egész értékláncban konkrét lépéseket tesz a környezeti felelősségvállalás terén, különös tekintettel a karbonlábnyom csökkentésére, a vízkészletek védelmére, az energiahatékonyság javítására és a csomagolás körforgásának megvalósítására. A szakember szerint ugyanakkor nagyobb előrelépések ezeken a területeken csak akkor lehetségesek, ha a politikai döntéshozók támogatják a kulcsfontosságú környezetvédelmi jogszabályok megfelelő és összehangolt végrehajtását.

A csomagolás körforgását illetően szükség van a jól megtervezett begyűjtési rendszerek támogatására és az újrahasznosított anyagok stabil ellátására is, ami lehetővé teszi, hogy az italtartályokat új italtartályokká lehessen újrahasznosítani. Végül, de nem utolsósorban, prioritásként kell kezelni a vízkészletek megőrzését és helyreállítását elősegítő vízügyi politikákat, valamint a polgárok és a vállalkozások számára a vízhez való méltányos és méltányos hozzáférést

- emelte ki Peter Harding.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?