Ez az az összetevő, amelyet évtizedeken át alkalmaztak a citrusízű üdítőitalokban az íz egyenletes eloszlatására, most végleg eltűnik az amerikai piacról.
James Jones, az FDA emberi élelmiszerekért felelős helyettes biztosa hangsúlyozta, hogy az FDA tiltó döntése a legújabb tudományos vizsgálatok eredményein alapul.
Csaknem száz éve isszuk
A BVO-t az 1930-as évektől kezdve használták emulgeálószerként, hogy megakadályozzák a citrus ízesítők felúszását az üdítőitalokban. Az anyag különleges tulajdonságai lehetővé tették, hogy egyenletesen eloszlassa a zsíros összetevőket a vizes közegben. Azonban az évek során egyre több aggály merült fel az egészségügyi kockázataival kapcsolatban.
Állatkísérletek arra utaltak, hogy a vegyület felhalmozódhat a zsírszövetekben, és potenciálisan zavarhatja a pajzsmirigy működését.
Ezek az aggályok már korábban arra késztették több országot - köztük az Európai Unió tagállamait, Indiát és Japánt -, hogy betiltsák a BVO használatát. Az FDA döntése hosszú folyamat eredménye: bár az 1950-es években még biztonságosnak tekintették a BVO-t, az 1960-as években felmerülő kérdések miatt az ügynökség korlátozta a használatát.
Az újabb kutatások azonban meggyőzték az FDA-t arról, hogy a teljes tiltás is indokolt.
A nagy gyártók már régebben lemondtak róla
A nagyobb üdítőital-gyártók már felkészültek erre a lépésre. A PepsiCo és a Coca-Cola az elmúlt évtizedben fokozatosan kivonta termékeikből az emulgeálószert. Jones szerint ma már csak kevés ital tartalmaz BVO-t az Egyesült Államokban, mivel a gyártók alternatív összetevőkkel helyettesítették.
Az FDA ugyanakkor nem áll meg ennél az intézkedésnél. Jones bejelentette, hogy az ügynökség felülvizsgálja az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezési rendszerét, és a jövőben automatikusan megtiltja majd minden olyan élelmiszer-színezék jóváhagyását, amelyről bebizonyosodik, hogy rákkeltő hatása van.