Óriási vihar jön szerdán Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

Óriási vihar jön szerdán Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Két zivatarrendszerben is része lehet Magyarországnak június 26-án. Először az ország keleti, délkeleti részében, majd az ország délnyugati és középső részében fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos szél, jégeső és felhőszakadás is kísérhet - írta meg a HungaroMet Zrt. A meteorológiai szolgálat ezért több megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt, míg az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Mint írták, szerda reggel keleten és délkeleten, majd várhatóan északabbra is többfelé előfordulhatnak zivatarok egy dél felől érkező, és északra helyeződő zivatarrendszer hatására. A zivatarok környezetében lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (akár 20-35 mm csapadékkal), néhol jégeső (1-2 cm átmérővel), viharos szél (60-75 km/h) szél is kialakulhat. A rendszer a délelőtt folyamán várhatóan elgyengül, illetve elhagyja az országot.

Szerdán a déli, kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé - éjfélig összességében több helyen - várhatóak zivatarok, amelyek részben egy ugyancsak délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat helyenként viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország délnyugati felében, illetve a középső országrészben néhol felhőszakadás (> 50 mm), 90 km/h feletti széllökés, jégeső (> 2-3 cm) előfordulhat.

A HungaroMet Zrt. a zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékre. Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

A meteorológiai szolgálat a felhőszakadások veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyékre. A többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?