Szabadesés: Magyarországon estek leginkább az agrárárak

Szabadesés: Magyarországon estek leginkább az agrárárak

agrarszektor.hu
2024 első negyedévében az EU-ban a mezőgazdasági árak mind az outputok, mind a beruházáshoz nem kapcsolódó inputok esetében csökkentek – közölte elemzésében az Európai Bizottság. A mezőgazdasági kibocsátás átlagára 2024 első negyedévében 6%-kal csökkent 2023 azonos negyedévéhez képest. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdaságban jelenleg felhasznált áruk és szolgáltatások (a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások) átlagára 11%-kal csökkent.

A mezőgazdasági termelés és a ráfordítási költségek közelmúltbeli csökkenése a zavar előtti nyugodtabb szintek irányába mutat. A számos mezőgazdasági termelés árváltozása 2024 első negyedévében változatos és ellentétes volt.

12%-kal csökkent a tej ára, 10%-kal a tojásé, 10%-kal az ipari növények (olajos magvak, fehérjenövények, nyersdohány, cukorrépa és egyéb), 6%-kal a friss zöldségeké (ezen belül különösen meredek, 33%-os esés volt a paradicsom árában).

Van, ami drágult, de a műtrágya olcsóbb lett

Ezzel szemben a burgonya átlagára 22%-kal, a friss gyümölcsöké pedig 20%-kal emelkedett (a citrom és a lime árának 44%-os meredek csökkenése ellenére), részben a kedvezőtlen időjárási körülményeknek a betakarított mennyiségekre gyakorolt előre látható hatására reagálva.

Magyarországon csökkentek leginkább a negyedéves árak

Nemzeti szinten a legtöbb uniós országban (a rendelkezésre álló adatokkal rendelkező 25 országból 21-ben) 2024 első negyedévében a mezőgazdasági termelői árak csökkenését regisztrálták 2023 azonos negyedévéhez képest.

Ezzel szemben az EU 5 déli országában emelkedtek az árak; a legnagyobb mértékben Görögországban (+20%), szerényebb mértékben Máltán és Spanyolországban (+4%), valamint Portugáliában és Cipruson (+1%).

A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások (például energia, műtrágya vagy takarmány) tekintetében a rendelkezésre álló adatokkal rendelkező 25 uniós országból 24-ben csökkenést regisztráltak 2024 első negyedévében 2023 első negyedévéhez képest. A legnagyobb mértékű csökkenés Horvátországban (-20%), Magyarországon (-19%), valamint Hollandiában és Írországban (egyaránt -17%) volt. Portugália volt az egyetlen uniós ország, ahol növekedés volt tapasztalható (+2%).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 29. 16:01