2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Lépni kell: megfékeznék a görögök az elszálló élelmiszerárakat

Lépni kell: megfékeznék a görögök az elszálló élelmiszerárakat

agrarszektor.hu
A jelenleg kormányzó Új Demokrácia egyik legnagyobb problémája - a tartósan magas árak a szupermarketekben - miatt a kormány úgy döntött, hogy 2024 végéig fenntartja az ellenőrző intézkedéseket. Ezeket a módosításokat, a nyerészkedésért kiszabható büntetések emelésével együtt Takis Theodorikakos fejlesztési miniszter nyújtotta be a parlamentnek, ahol a konzervatívok többségben vannak, így a módosítások elfogadása biztosra vehető.

Görögország 2024 végéig kiterjeszti a magas élelmiszerárak szabályozására irányuló intézkedéseket, és a nyerészkedésért a cégeknek kiszabható büntetések emelését is tervezik. A bruttó haszonkulcs megsértése 500 százalékkal, a promóciós tilalom megsértése pedig 300 százalékkal emelkedik - írj a The National Herald. A szabálysértések maximális bírsága 1 millió euróról (1,08 millió dollár) 6 millió euróra (6,46 millió dollárra) emelkedik, ami valószínűleg így is jóval alacsonyabb, mint amennyit a vállalatok a magas árakból kapnak.

A szupermarketeknek a beszállítói áremelésekről is értesíteniük kell a minisztériumot, meg kell hirdetniük a friss gyümölcs és zöldség indikatív árait, és korlátozniuk kell az anyatej-helyettesítő tápszerek árát, amely jóval magasabb volt, mint az Európai Unió többi részén. Mindezen döntések azt követően történtek, hogy Theodorikakos, a görög parlament tagja találkozott a szupermarketek, az élelmiszeripar és a multinacionális élelmiszerforgalmazók képviselőivel, valamint a Görög Élelmiszeripari Szövetség és a Szupermarketek Szövetségének vezetőivel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?