Ezt jó, ha tudod, ha erre a támogatásra pályázol: mutatjuk, mire figyelj

Ezt jó, ha tudod, ha erre a támogatásra pályázol: mutatjuk, mire figyelj

agrarszektor.hu
A 32/1999 évi FVM rendelet 2011 óta írja elő, hogy az ötvennél több szarvasmarhát tartó tenyészeteknek állatjóléti felelőst kell kijelölniük. 2013-tól már az is jogszabályi követelmény, hogy csak az lehet állatjóléti felelős, aki részt vett a Nébih erre vonatkozó képzésén és megszerzi a képesítésről szóló bizonyítványt. Jóllehet 11 éve él ez az előírás, mégis sok húsmarhatartó az állatjóléti támogatási felhívás megjelenéséig nem tett eleget ennek az előírásnak.

Az állatjóléti támogatások jogosultsági alapfeltétele, hogy a kérelmezők megfeleljenek a fenti rendeleti előírásnak, vagyis mindenki, akinek az ENAR nyilvántartás szerint május 1-én ötvennél több szarvasmarha volt a tenyészetében, csak akkor adhat be sikeres kérelmet, ha van olyan dokumentuma, amivel május 1. előtt megszerzett állatjóléti felelős bizonyítvánnyal rendelkező személyt jelöl ki - írja a MÁSZ. A MÁSZ, az AM, a MÁK és a Nébih közötti megállapodás értelmében, azoknak a bizonyítványát a Kincstár elfogadja, akik május 1. előtt végezték el a képzést, függetlenül attól, hogy a dokumentumon a keltezés május 1. utáni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A MÁSZ szervezésében április 22-én Debrecenben, és 24-én Keszthelyen került sor állatjóléti felelős képzésre. Akik ezeken részt vettek és sikeres vizsgát tettek, a bizonyítványukon szereplő dátumtól függetlenül megfelelnek a jogosultsági előírásnak. Akik május 27-én a Miskolcon tartott képzésen szerezték meg ezt a képesítést, azoknak július 1-ig meg kell valakit bízniuk, ki kell valakit jelölniük, aki május 1. előtt szerzett állatjóléti képesítést. Aki 2024 május 1-én legalább ötven szarvasmarhával rendelkezett, annak alapfeltétel, hogy legyen állatjóléti felelőse, akinek ennél kevesebb szarvasmarhája volt, annak a képesítés megszezése nem alapfeltétel, ugyanakkor plusz pontot kap érte.

A kérelem bírálatánál 20 pontot kap, akinél nem alapfeltétel, hogy legyen állatjóléti felelős a telepen (vagyis 50-nél kevesebb húsmarhája van) de ennek ellenére rendelkezik ilyen képesítéssel és a képzést május 1. előtt végezte el vagy ha nincs ilyen papírja, akkor ki tud valakit jelölni (megbízással), akinek május 1. előtt meg volt ez a képesítése. 15 pontot kap az, akinek alapfeltétel, hogy rendelkezzen ezzel a képesítéssel, vagyis akinek 50-nél több szarvasmarhája van és be tudja mutatni vagy a saját bizonyítványát vagy a megbízást valaki részére, aki állatjóéti felelős.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy példa: Az ENAR nyilvántartásban 53 szarvasmarhája van valakinek és május 27-én végezte el a képzést. Neki ideiglenesen 2024 július 1-ig ki kell jelölnie és megbíznia egy olyan személyt, aki május 1. előtt szerezte meg ezt a képesítését. Július 1. után már ő lesz az állatjóléti felelős és a saját bizonyítványával tudja majd igazolni a feltételnek való megfelelést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?