Súlyos bírság jár ezért: sok magyar nem is tudja, de börtön is járhat érte

Súlyos bírság jár ezért: sok magyar nem is tudja, de börtön is járhat érte

agrarszektor.hu
Nemrég ünnepeltük meg az Államalapítás napját. Az augusztusi tüzijáték kapcsán persze mindig felmerül a kérdés: hogyan óvjuk meg kedvenceinket a hangos pukkanások okozta stressztől? A legtöbben ilyenkor még a lakásba is beengedik állataikat, félve attól, hogy a nagy hanghatásokkal járó fény-show akár annyira megriaszthatja őket, hogy azok akaratlanul is elkóborolnak. Nem véletlen az sem, hogy augusztus 20. vagy épp szilveszter után megugrik a kóbor állatok száma. Mit látnak a szakemberek? Csökkent vagy nőtt az utcán kóborló állatok száma? Mit tehetünk, ha magában csatangoló, esetleg sérült állattal találkozunk az utcán? Kihez érdemes fordulni ilyen esetben? A HelloVidék kérdéseire Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője válaszolt.

Seres Zoltán azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben nő meg a kóbor ebek, cicák száma és milyen állapotban vannak az utcán kóborló állatok ilyenkor, elmondta, hogy 

z ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték fénye és hangja sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek. Az ijedt kutya/macska félelemből támadhat/harapást is okozhat. A javaslatom az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette továbbá, hogy Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotoknak, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. A háziállatok önálló életre képtelenek, felelősséggel a gazda, az ember tartozik. Felelőtlenül befogadott, majdan kidobott állatokból (és szaporulataiból) lesznek a kóbor állatok. Nincs annyi örökbefogadó vagy menhely, ami a problémákat orvosolni tudja. Lakossági felelősségre, a szaporulatok számának csökkentésére hívják fel az állatvédők a figyelmet. Így lehetne rendet tenni a házi állatok ügyében. Aki kidob, elhagy állatot, az a 2004. évi X. törvény értelmében börtönnel is büntethető állatkínzást /bűncselekményt követ el. Kóbor állatot befogni közterületen az önkormányzatok feladata. A gyepmesterek/ebrendészek működtetése az ország 3200 településén nem minden esetben nevezhető állatbarátnak vagy humánusnak. Az önkormányzatoknak van hova fejlődni házi kedvencek terén is. Ebben az Orpheus Állatvédő Egyesület kérésre szakmai segítséget tud nyújtani.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?