2024. július 6. szombat Csaba
Július 1-től súlyosan megvámoltatják ezeket a gabonákat

Július 1-től súlyosan megvámoltatják ezeket a gabonákat

agrarszektor.hu
Az EU Tanács 2024. május 30-án rendeletet fogadott el az Oroszországból és Belaruszból behozott gabonatermékekre kivetett vámok összegének emeléséről. Július 1-től élnek a behozatalt ellehetetlenítő vámtételek.

A rendelet értelmében az Oroszországból és Belaruszból származó gabonatermékekre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre vonatkozó vámok olyan mértékben megemelkednek, hogy az gyakorlatilag véget fog vetni e termékek behozatalának. A Tanács úgy nyilatkozott, hogy a vámok célja az, hogy leálljon az Oroszországból és Belaruszból az EU felé irányuló gabonaimport.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelet megemeli az Oroszországi Föderációból, valamint a Belarusz Köztársaságból érkező gabonafélék, olajos magvak és azokból származó termékek, továbbá labdacs (pellet) alakban lévő kilúgozott cukorrépapép és szárított borsó behozatali vámját. Az intézkedések nem érintik a két országból az EU területén keresztül harmadik országokba irányuló árutovábbítást. Az EU-ba irányuló orosz gabonaexport a 2022-es 960 000 tonnáról 2023-ra 1,5 millió tonnára nőtt, miközben a termelés 2022 és 2023 között 35 millió tonnáról 50 millió tonnára emelkedett- írta a The Guardian alapján a NAK

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?