Rekordkészletek halmozódtak fel Amerikában, erre jön az új termés

Rekordkészletek halmozódtak fel Amerikában, erre jön az új termés

agrarszektor.hu
Az amerikai kukorica és szójabab ára négyéves mélypontra zuhant, ráadásul szokatlanul nagy készletek halmozódtak fel. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által frissen közzétett felmérések szerint az Egyesült Államok június 1-jei kukoricakészletei 4,99 milliárd bushelre tehető - ez négyéves csúcs, 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és 7 százalékkal magasabb a június 1-jei 10 éves átlagnál.

A kukoricakészletek 61 százalékát raktározták a gazdálkodók, ami 1999 óta a legnagyobb június 1-jei arány, és jóval meghaladja az évtizedes 52 százalékos átlagot. Hasonlóképpen, a június 1-jei szójakészletek 48 százalékát raktározták, ami 2006 óta a legnagyobb arány erre az időpontra, és meghaladja a tízéves átlagot (35%). A június 1-jei teljes szójakészlet szintén 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - írja a Reuters.

A mezőgazdasági üzemek március 1-jén az amerikai kukoricakészletek 61 százalékát tartották meg, ami 19 éves csúcsot jelent, bár az évtizedes átlag 56 százalék. A szójabab esetében a március 1-jei készletek mintegy 51 százalékát raktározták, ami 17 éves csúcsot jelent. December 1-jén, közvetlenül a tavalyi betakarítás befejezése után a helyzet sokkal kevésbé volt kiugró, mivel a gazdaságok kukorica- és szójakészletei az országos készletek 64 százalékát, illetve 48 százalékát tették ki. Az évtizedes átlag egyébként 62 és 47 százalék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai gazdálkodók 3 százalékkal csökkentették a kukorica vetésterületét 2023-hoz képest, de nagyjából ugyanilyen mértékben növelték a szója vetésterületét, ami tovább növelheti a szójakészletek felhalmozódását, ha az idén erős terméshozamok lesznek. A június 1-jei szójabab-készletek a legtöbb nagy államban jelentősen meghaladják a 2023-as szintet, de a 2018 és 2020 közötti kínálati túltelítettség miatt továbbra is jelentősen elmaradnak az ötéves átlagtól. Illinois állam messze a "legtömöttebb" kukoricával. A legnagyobb kukoricatermelő Iowa június 1-jei készletei az egész készlet 17,6 százalékát tették ki, és csak Nebraskában volt nagyobb a hiány az átlaghoz képest. Kansasban a június 1-jei kukoricakészletek szintén az átlag alatt voltak, de Minnesota, Ohio, Missouri és a Dakota államokban 0,5-1 százalékkal átlag felett volt a készlet. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?