Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta terveit a laboratóriumi hús előállításának, forgalomba hozatalának tilalmáról. A szabályozásra - a tervezet szövege szerint - a hagyományos élelmiszertermelésnek az agrárium és a vidéki életkörülmények egészére gyakorolt, vitathatatlanul kedvező hatása, valamint az ettől eltérő technológiákban és termelési módokban rejlő, alapvető értékeinket fenyegető veszélyek miatt lenne szükség. Mint ismeretes, laboratóriumi húsnak az állati sejtekből vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított terméket nevezik, amelyeket az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználás kivételével még összetevőként is tilos előállítani, forgalomba hozni.
A tervezet alapján a szabálysértők ellen az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv lépne fel, amelyet az Országgyűlés felhatalmazása alapján a kormány jelölne ki. A törvény tervezetét az uniós irányelveknek megfelelően előzetesen bejelentették Brüsszelnek és az uniós tagállamoknak. A hatásvizsgálati lap szerint a törvény elfogadása nem változtat érdemben az ország versenyképességén. A tervezet véleményezésére a lakosságnak 2024. július 12-ig van lehetősége.
Nagy István agrárminiszter egyébként már az év elején a műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről egyeztetett egy olasz termelői szervezet elnökével, miután Olaszország már 2023-ban betiltotta a szintetikus húsok gyártását, forgalmazást. Ezt követendő példának nevezte, azt mondta, meg kell becsülni a normalitást, a gazdák munkáját, nélkülük nincs élelmiszer, nincs jövő.