Az agrármunkások fele illegális bevándorló az USA-ban

Az agrármunkások fele illegális bevándorló az USA-ban

agrarszektor.hu
A dokumentálatlan bevándorlók nagyon fontos szerepet töltenek be az amerikai gazdaságban, annak ellenére, hogy érkezésük körülményei tisztázatlanok, 86 százalékuk dolgozik, főként a mezőgazdaságban, a szolgáltató szektorban és az építőiparban – írja az Idahói Egyetem tanulmánya alapján a Latin Times. A bevándorlók keresetét, több mint félmilliárd dollárt az USA-ban költik el, és éves szinten legalább 50 milliárd dollár adót fizetnek.

Az Idahói Egyetem által nemrégiben készített tanulmány újból megerősít egy régi gyanút, mely szerint az engedély nélküli bevándorlók fontos szerepet játszanak az állam gazdaságában, csakúgy, mint az egész Egyesült Államokban.

Aktívan részt vesznek a gazdaságban

Az Idahóban élő bevándorlók magas száma azonban nem újdonság, ez már évtizedek óta így van. 2021-ben az engedély nélküli bevándorló felnőttek 76%-a számolt be arról, hogy hat vagy több éve él Idahóban, míg a 2014-es részletesebb adatok azt mutatták, hogy legalább a felük több mint 16 éve él Idahóban, ami a leghosszabb tartózkodási idő az országban.

2019-ben az engedély nélküli bevándorlóknak becslések szerint 570 millió dollár állt rendelkezésükre a kiadásokra, és minden egyes apró vásárlásukkal hozzájárulnak az állam gazdaságához.

A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb nem engedélyezett bevándorló ugyanolyan típusú munkakörben dolgozik. Becslések szerint 10 ezren dolgoznak a mezőgazdaságban, további 10 ezren jelenleg a szolgáltatásokban, például éttermekben, szállodákban, és körülbelül 5 ezren az építőiparban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A földeken dolgozók fele dokumentálatlan

A New American Economy Research Fund adatai szerint a következő iparágakban a teljes munkaerő legalább 20%-át a papírok nélküli bevándorlók tették ki:

  • Mezőgazdasági munkások (minden típus): 36,1%.
  • Talajkarbantartó munkások: 26,7%
  • Szolgáltatással kapcsolatos munkások: 25,1%
  • Textil, ruházati és lakberendezési dolgozók: 23,1%

A Pew Research Center szerint 2021-ben az amerikai munkavállalók 4,6%-a papírok nélküli bevándorló volt, és csak Floridában és Washingtonban nőtt az engedély nélküli bevándorlók száma 2017 és 2021 között. Kalifornia (-150 000) és Nevada (-25 000) államokban volt a legnagyobb csökkenés országszerte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Adófizetők, most mégis jogszabályt hoznának ellenük

A helyi gazdaságokhoz való hozzájárulás mellett a papírokkal nem rendelkező bevándorlók nagy hatással vannak az olyan létfontosságú állami juttatásokra, mint a társadalombiztosítás. Az Fwd.us szerint a papírokkal nem rendelkező bevándorlók közel 50 milliárd dollárt fizetnek szövetségi, állami és helyi adóként annak ellenére, hogy a legtöbb szövetségi vagy állami finanszírozású juttatásra nem jogosultak.

Annak ellenére azonban, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlók milyen gazdasági hatást gyakorolnak Idahóban, az állam kongresszusának tagjai megpróbáltak elfogadni néhány törvényt, hogy szigorúbb bevándorlási politikát szorgalmazzanak. A 615-ös képviselőházi törvényjavaslat megpróbálta megakadályozni, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlók közpénzből finanszírozott segélyekhez jussanak, míg a 753-as képviselőházi törvényjavaslat egy új bűncselekményt, az illegális beutazást kívánta létrehozni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?