A tárcavezető emlékeztetett, hogy az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt. A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében fejenként 10-12 kilogramm, míg a sárgadinnyénél fejenként 1,5-2,2 kilogramm évente.
Hozzátette, hogy 2024-ben 1198 termelő foglalkozik görögdinnyével és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, amelynek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült. A miniszter hozzátette:
Az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető.
Tovább növelnék az exportot
Nagy István hangsúlyozta, idén nem szenvedtek fagykárt a dinnyék, éppen ezért a termesztési feltételek kedvezőek. A dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást, így minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű magyar dinnye legyen a boltokban.
A miniszter a görögdinnye exportjával kapcsolatban elmondta, hogy 2023-ban 47 ezer tonnára nőtt, értékben pedig 85 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.
A cél tovább növelni az exportot, amelyhez a lehetőségek továbbra is adottak. A célországok között Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerepel, mivel földrajzi fekvésünk miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel tudunk szállítani - fejtette ki a miniszter.
Nagy István hangsúlyozta, a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a szervezet hidratálásához és az egészség megőrzéséhez. A magyar dinnyék különleges ízvilágukat a helyi klimatikus adottságoknak köszönhetik, amelyek harmonikus cukor-sav arányt eredményeznek. A helyi termékek vásárlása nemcsak gazdasági szempontból előnyös, hanem környezetvédelmi szempontból is, mivel minimalizálja a szállítási távolságokat és a környezeti terhelést - hívta fel a figyelmet.