Emberre is veszélyes állatot fogott egy horgász a Balatonban

Emberre is veszélyes állatot fogott egy horgász a Balatonban

agrarszektor.hu
Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász - írja az Időkép.

A horgász éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz,

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet - mondta el a portálnak Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

A cikk hozzáteszi: az aligátorteknős az USA nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Pénteken egyébként Balatonfűzfőről jött az értesítés, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, de ő sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt - fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át.

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat - a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?