Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítanák a zöldségtermesztést a törökök

Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítanák a zöldségtermesztést a törökök

agrarszektor.hu
Új módszerrel vennék fel a harcot a növénybetegségekkel és a kártevőkkel a törökök. Kayseriben az Erciyes Egyetem Mezőgazdasági Karának oktatói, Handan Altinok és Alper Altinok professzorok által kifejlesztett mesterséges intelligencia ugyanis képes felismerni a mezőgazdasági betegségeket és kártevőket, így megelőzhető a felesleges növényvédőszer-használat.

A talaj nélküli mezőgazdaságot kutató akadémikus házaspár egy "Bugmapper" névre keresztelt mesterséges intelligencia rendszert fejlesztett ki. A webes felületen keresztül működő rendszert kifejezetten az üvegházi területeken előforduló betegségek és kártevők, például paradicsommolyok, tripszek és fehérlegyek megfigyelésére tervezték, a mesterséges intelligencia segítségével küzd ellenük, és nyomon követi a fejlődésüket - olvasható a Hortidaily oldalán. A rendszer lényege, hogy ha az üvegházakba bejutó kártevőket a helyszínen elhelyezett intelligens csapdák regisztrálják. Az eszközről a felhőkörnyezetbe továbbított adatok mesterséges intelligencia által megkönnyített részletes vizsgálata révén a csapdákban lévő kártevők megszámlálásra és csoportba sorolással feltérképezésre kerülnek.

Ezt követően a célzott növényvédőszer-kijuttatás regionálisan, más növényekre való átterjedés nélkül végezhető el, így visszaszorítható a túlzott mezőgazdasági növényvédőszer-használat. A folyamat automatikus, az eredményekről a termelők a telefonjukra letöltött mobilalkalmazás segítségével tájékozódhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?