Ellephetik a kártevők a magyar kerteket: így védekezhetsz ellenük

Ellephetik a kártevők a magyar kerteket: így védekezhetsz ellenük

agrarszektor.hu
Eddig leginkább a kórokozó gombákkal küzdöttek a termelők. A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, mint például a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

Talán az aszályos időjárás és a nálunk is terjedő parazitája (egy ollósdarázs faj) miatt csökkent le az utóbbi években az amerikai lepkekabócák egyedszáma. Újra megjelentek: a fehér viaszszálas lárvatelepeit és a fürge lárvákat az idén már megtalálhattuk fagyalon, áljázminon, rózsán és nem régiben már az ivarérett, szaporodásra és terjedésre képes „lepkét” is lefotóztak akácon. Egy szakcikk szerint 78 növénycsalád 330 faján mutatták ki a jelenlétét. Tehát a kertjeinkben is számíthatunk a megjelenésére például a fügén, de a parlagfüvön is előfordult már - olvasható a NAK oldalán.

A szívásával nem okoz súlyos kárt, de a gyümölcsökre csöpögő mézharmatán megjelenik a korompenész gomba és a kerti székek is ragadnak a cukros váladékától, és nehéz ellene a védekezés. A lárvatelepeket védő fehér viaszszálakból álló védőburkot is fel kell oldani ahhoz, hogy a rovarölő szerek elérjék a rovarokat. Az olajtartalmú készítményekkel vagy egyéb adalékkal kombinálják az adott növényre engedélyezett rovarölő szert. A korábbi visszajelzések szerint a kalcium-poliszulfid, a narancsolaj vagy a káliszappan tartalmú készítmények is eredményesek voltak, leszárították a telepeket. Nehezíti a védekezést, hogy soktápnövényű kártevő, a permetezés után a fertőzött növényekről, például az utcai fákról is visszaköltözhetnek a kertünkbe. A borostyán és a vadszőlő is a kedvenc élőhelyei közé tartoznak, itt is irthatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos a lombvédelem

Idén tobzódtak a kórokozó gombák és a számukra kedvező időjárás miatt a szüret után is folytatják a fertőzésüket például a letermett csonthéjasok levelein. Ezeknek a leveleknek még dolgozniuk kell, mert a gyümölcsfák most alakítják ki a jövő évi termőrügyeket. A gombaölők mellé cinket, bórt is tartalmazó lombtrágyákat is adagolhatunk, ezzel is segíthetjük a termőrügyek képzését. A legtöbb levélbetegségre a réztartalmú gombaölőket használhatunk és jó hír, hogy a letermett fáknál már nem kell a várakozási időket számolgatni (é.v.i. és m.v.i.). 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hiánya csúcsrothadás (feketetalpasság) formájában jelentkezik a termés csúcsi részén. Még lehet pótolni, olyan lombtrágyákkal, melyek szerves kötésben tartalmazzák a kalciumot. A szüretig többször ismételhetik a permetezést, az almánál is, ahol a tároláskori foltosságot előzhetik meg ezekkel a kezelésekkel. A kálium a termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. A talajon keresztül is fel tudják venni a növények, ezért a magas kálium tartamú NPK műtrágyák bedolgozásával és mivel a leveleken át is felszívódik, ezért lombtrágyázással is be tudják juttatni a káliumot. A kálium hiányától zöld marad a kocsány körül a paradicsom, zöldtalpasságnak is hívják ezt a hiánybetegséget.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?