Borzalmas forróság csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Borzalmas forróság csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A legfrissebb előrejelzés szerint a pénteki nap során az esetlege fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, és az ország északi felén kialakulhatnak záporok, zivatarok is. Néhány vármegye kivételével az ország teljes területére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 41 Celsius-fokot is.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. A gomolyfelhő-képződés erőteljessé válhat, és elszórtan - nagyobb számban az ország északi felén - alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék és erős vagy viharos erejű széllökés kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél - írta meg a met.hu. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 41 Celsius-fok között várható, legmelegebb az Alföldön lesz. Késő estére is csak 25 és 33 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos az eredetileg július 12-ig kihirdetett harmadfokú hőségriasztást meghosszabbította, így az egészen július 18-ig lesz érvényben.

Péntek estétől döntően derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de helyenként északon erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés. Északnyugatra, valamint az északi határ menti tájakra besodródhatnak záporok, zivatarok. A szél csak zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 26 Celsius-fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat a rendkívüli hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adott ki az ország szinte teljes területére, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas és Zala vármegyék kivételével, ahol másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A harmadfokú figyelmeztetéssel érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat, míg a másodfokú figyelmeztetést kapott területeken 27 Celsius-fok felett.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

A zivatarveszély miatt a HungaroMet Zrt. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna és Zala vármegyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, a zivatarok kialakulása mellett az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?