Borzalmas hőség tarolja le az országot: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Borzalmas hőség tarolja le az országot: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Csütörtökön sem enyhül a kánikula itthon: az ország döntő részén 27 Celsius-fok feletti, míg a Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti területein 29 Celsius-fok körüli napi középhőmérséklet valószínű. Napközben néhol fordulhat elő zivatar, nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben és a Nyugat-Dunántúlon, de egy-egy a déli határ közelében sem zárható ki. A zivatarokat lokálisan intenzív csapadék (15-25 mm), viharos széllökés (~60-80 km/h, légzuhatagban ennél nagyobb is) és jégeső (jellemzően < 2 cm) kísérheti. A magas középhőmérséklet miatt az ország teljes területére, míg a zivatarveszély miatt csak az északnyugati és északkeleti térségekre adtak ki figyelmeztetéseket.

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időben lesz része a magyaroknak, csak néhol valószínű zápor, zivatar. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg erős, viharos széllökések - írta meg a met.hu. Délutánra 32-38 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet, ennél nagyobb forróság a Dél-Alföldön várható, ahol néhol 39-40 Celsius-fok is lehet majd. Késő este 23-30 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Mint ismeretes, az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan a korábban elrendelt hőségriasztást 2024. augusztus 14-én 00.00 órától harmadfokúra emelte, és 2024. augusztus 18-án 24.00 óráig meghosszabbította.

A HungaroMet Zrt. a magas napi középhőmérséklet miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki. A legmagasabb szintű, harmadfokú figyelmeztetés az ország déli részére, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyékre van érvényben. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. Másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre, ahol a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország északkeleti részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

A nap során a zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas vármegyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Ami az éjszakát illeti, derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 Celsius-fok között valószínű, északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb, míg tópartok mentén, nagyvárosokban melegebb lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?