2024. július 16. kedd Valter
Meglepő eredményekkel zárult az aratás Békésben: mutatjuk a számokat

Meglepő eredményekkel zárult az aratás Békésben: mutatjuk a számokat

MTI
Befejeződött a kalászosok aratása Békés vármegyében. Őszi búzából és árpából a tavalyinál jobb termésátlagok születtek, igaz, kevesebb területet vetettek be a gazdák.

Őszi búzát a tavalyi 106,7 helyett nem egészen 96 ezer hektáron vetettek a gazdák, 575 700 tonna termést takarítottak be, a termésátlag hektáronként 6 tonna lett. Őszi árpából 170 ezer tonnát arattak le mintegy 28 ezer hektárról (tavaly 45,67 hektáron termesztették), 6,1 tonnás termésátlaggal. Őszi káposztarepce 9 ezer hektáron termett, 18 ezer tonna került a tárolókba, a termésátlag 2 tonna lett hektáronként. Tavaszi árpát kétezer hektárról 4,5 tonnás átlaggal 9 ezer tonnányit takarítottak be - közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatósága.

A helyi aratási koordinációs bizottság szakemberei megállapították, hogy az őszi kalászosok terméseredményei az utóbbi évek termésátlagánál magasabbak (tavaly őszi búzánál és árpánál is 5,2 tonna volt hektáronként 2023-ban); az őszi káposztarepce és a magborsó viszont negatív rekordot ért el (repce 2023-ban több mint 10 ezer hektáron termett, 3,1 tonnás termésátlagot produkált). A bizottság tagjai a betakarítás mintegy felénél jött csapadék előtt jobbnak ítélték a búza minőségét; utána úgy találták, hogy körülbelül fele-fele a malmi és a takarmány minőség. Az esőzések után több gombás és bakteriális fertőzésre utaló jelet is tapasztaltak.

A bizottság ülésén elhangzott, hogy mostanáig 900 parcellára, mintegy 9 ezer hektárra vonatkozóan jelentettek be kárigényt, eddig közel azonos arányban érkeztek a vármegyei kormányhivatal agrárügyi főosztályához a viharkárok és aszály okozta kárbejelentések. A meleg, csapadékszegény időjárás azonban előre vetíti az aszálykárok emelkedését - vélik a szakemberek. A kukoricakultúrákon - amelyek aratása a napraforgóval nagyjából egyszerre, augusztusban kezdődik - már érezhető az aszály hatása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?