Itt a jelentés a magyar földekről: ebben a térségben nagyon kellene az eső

Itt a jelentés a magyar földekről: ebben a térségben nagyon kellene az eső

agrarszektor.hu
Hőség és aszály jellemző hazánkra ezekben a napokban, különösen az ország középső területein súlyos a helyzet. Sürgősen esőre lenne szükség, de erre a következő 8-10 nap során is kicsi az esély, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok. A forróság előre láthatólag kedden tetőzik, de a hét második felében is csak pár fokos mérséklődés várható.

Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, csak kisebb foltokban hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai előrejelzéséből. A 30 napos csapadékösszeg szinte már az egész országban hiányt mutat az átlaghoz képest, helyenként már 50-60 mm csapadékkal maradunk el az átlagtól. A 90 napos összeg is csak északnyugaton és északkeleten van pluszban a szokásoshoz képest, az ország nagyobb része hiányt mutat.

10 napos csapadékösszeg 2024. július 14-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. július 14-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 14-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 14-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 14-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. július 14-ig (mm)

A fölső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre szárazabb, sőt egyre nagyobb területen már kritikusan száraz. A legrosszabb a helyzet a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén. A növények nagy területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedveséget, mely még a téli félévben halmozódott föl, de ez is egyre inkább fogy. Ennek megfelelően az aszályos területek kiterjedése folyamatosan növekszik, már csaknem az egész ország érintett. Az aszály mértéke is fokozódik, a legsúlyosabb helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van. A hőmérséklet extrém magas volt, az elmúlt héten sorra dőltek meg a melegrekordok, a déli országrészben a csúcsérték helyenként a 40 Celsius-fokot is elérte.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 14-én (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 14-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. július 14-énNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. július 14-én
Napi maximumhőmérsékletek 2024. július 14-én (Celsius-fok)Napi maximumhőmérsékletek 2024. július 14-én (Celsius-fok)

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A búza aratása a vége felé jár, erre a rendkívül fontos munkára a száraz, meleg idő kedvező. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igényelnék a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Ezt azonban öntözés nélkül sehol nem kapják meg az országban, a talaj egyre jobban kiszárad. A legnagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van, ahol egyre fokozódik az aszály, sürgős csapadékra lenne szükség. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet az állományok. A hőség az aszállyal párosulva rendkívül kedvezőtlen, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni. A fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet, zöld tömegben egyelőre még nem látnak nagyon nagy elmaradást a műholdak. A levélnedvesség időtartama csak kisebb foltokban haladta meg egy-egy nap az öt órát, jellemzően szárazak voltak az állományok. A párás időszakok hossza, mely a harmatos időtartamot jellemzi, alacsonyan alakult, így a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz, meleg idő nem támogatta.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a június végére, július elejére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. A kalászosok és repce tábláinak zöld tömege teljesen lecsökkent, a nyári kapás növényeké is lassan csökkenni kezdett. Az anomália térkép továbbra is sokfelé az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat. Azonban elsősorban az Alföldön kiterjedt területek mutatkoznak az átlagosnál kisebb zöld tömeggel, amely már az aszály következménye.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. június 25. és július 10. közötti időszakbanAz NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. június 25. és július 10. közötti időszakban

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 850 és 1000 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 150-200 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 110-170 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A 2024. április 1-től kukoricára számított hőösszeg július 14-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára számított hőösszeg július 14-ig (foknap)

A folytatásban lényeges változás nem várható az időjárásban: marad a hőség, záporok, zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki, csak kisebb foltok ázhatnak meg. Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, az aszály még tovább fokozódik. Tartósabban vizes állományok nem várhatók. A hőmérsékletben annyi változás valószínű, hogy a forróság kedden tetőzhet, majd a hét második felében pár fokot enyhül a hőség. A csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 Celsius-fok között valószínű. Ez a nagy meleg mind a növényeknek, mind az állatoknak komoly stresszt jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?