2024. július 16. kedd Valter
Lezárult az aratás Tolna megyében: megdöbbentő eredmények születtek

Lezárult az aratás Tolna megyében: megdöbbentő eredmények születtek

MTI
Őszi búzából és árpából is többet takarítottak be hektáronként Tolna vármegyében, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei Igazgatósága kedden az MTI-vel. A forróság azonban nagyon megviseli a kapás növénykultúrákat, ezeknél még komoly terméskiesés is lehet, ha kitart a hőség.

A közlemény szerint 44 970 hektárról 308 809 tonna őszi búzát arattak le, hektáronként 6,86 tonnás átlag mellett. A minőség elmaradt a várttól, 35-35% malmi, illetve takarmány, 30% euró minőségű - írták. A 13 365 hektáron termett őszi árpa 6,58 tonnás hektáronkénti átlaghozama 88 022 tonna össztermést eredményezett. A növényből az elmúlt évhez képest 9 ezer hektárral kisebb területen termesztettek, a hozam 1,1 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot hektáronként. Összesen 34 ezer tonnával kevesebb árpát takarítottak be, a minőség felülmúlta az elmúlt évit.

A repce deszikálatlan állományait hektáronként 2,62 tonnás átlaggal vágták le, 8336 hektárról 21 915 tonna összterméssel. A növény olajtartalma átlagosan 40-42%-os. Arra is kitértek, hogy a forróság megviseli a kapás növénykultúrákat. A táblák homokos részein már láthatóak a növényeken az aszály, a hervadás, száradás jelei. Ha ez nem változik, akkor jelentős lehet a terméskiesés. Hozzátették, vannak olyan területek, ahol a gyapottok bagolylepkék lárvái eddig nem látott mértékben károsítják a kukoricát csövön belül rágva a szemeket. Ez ellen csak erős vegyszerrel lehetne fellépni, ami valószínűleg több gazdánál elmarad, így lesznek jelentős mértékben károsodott táblák.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?