Megváltozhat a népszerű italok forgalmazása: ezt jó, ha mindenki tudja

Megváltozhat a népszerű italok forgalmazása: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Igazságügyi Minisztérium nemrég tett közzé egy rendelettervezetet, amely gyakorlatilag megtiltaná az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliaknak. A tervezetet a kormány hivatalos oldalán lehet megtekinteni, még néhány napig lehetőség van a véleményezésére is. Zacher Gábor toxikológus szerint azonban nem betiltani kellene ezek forgalmazását az érintett korcsoport számára, hanem a felvilágosításra és a fogyasztás okainak felderítésére kellene helyezni a hangsúlyt.

Július 12-én jelent meg a kormány hivatalos oldalán az a rendelettervezet, ami - elfogadása esetén - lényegében megtiltaná az energia italok árusítását a 18 éven aluliak számára - derült ki az RTL Híradóból. A tervezetben listába szedték azokat az összetevőket, amiknek a meghatározott mértékű jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének a megőrzése szempontjából. A cél az, hogy az élelmiszerpiacon található energiaitalok (és ilyen hatással rendelkező egyéb élelmiszer-termékek) minél szélesebb körét vonják a szabályozás alá.

A rendelet alapján nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton, taurin. Többek között a koffein is metilxantin-származéknak számít. A rendelettervezetet már csak néhány napig, július 20-ig lehet véleményezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?