Nincs mese: ezzel mostantól minden magyar állattartónak számolnia kell

Nincs mese: ezzel mostantól minden magyar állattartónak számolnia kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok forró időjárása embert és állatot egyaránt próbára tesz embert. Néhány éve pedig már egy olyan világban élünk, ahol nem is a téli hidegek, hanem a nyári kánikulák okoznak jóval több kiadást a magyar állattenyésztőknek, ami aztán - sajnos - bevételi oldalon is meglátszik. Ugyanakkor az is kétségbevonhatatlan tény, hogy az az állattenyésztő jár el helyesen, aki megpróbál minél jobban alkalmazkodni a szélsőséges időjáráshoz, és állatainak a lehető legjobb körülményeket biztosítani ilyen esetekre.

A HungaroMet Zrt. adatai szerint Magyarországon a nyári középhőmérséklet 1901 óta országos átlagban 1,74 Celsius-fokkal nőtt, és jóval több a hőségnapok - amikor a napi maximumhőmérséklet 30 Celsius-fok vagy afölötti - és a forró napok száma, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 35 Celsius-fokot 120 év alatt több mint két héttel nőtt a hőségnapok száma és nőtt a trópusi éjszakáké is, amikor egész este nem csökken a hőmérséklet 20 Celsius-fok alá - írta meg a MÁSZ. A hűtést igénylő napok száma ezzel párhozamosan 2,5 szeresére nőtt. A legnagyobb mértékben az augusztus havi adatokban mértek emelkedést. 1901 óta a tíz legmelegebb nyárból nyolc az elmúlt 20 évben, kettő a 90-es években volt. Azon kívül, hogy 30 Celsius-fok felett már érezhetően (10-15%-kal) csökken az állatok étvágya, termelése, termékenyülése, az istállók, fejőházak és az irodák hűtése, az árnyékolás, párásítás jelentős többletkiadást, újabb és újabb beruházásokat követel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kis ÁTK-ra lehet majd építéssel nem járó eszközbeszerzésre is jelentkezni. A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a nagy ÁTK esetén pedig 36 hónap. Fontos újítás a biztosítékmentes előlegfinanszírozás. Így akár a támogatás 25%-át (legfeljebb 50 millió forintig) előlegként lehet igényelni 0% kamattal. A támogatás intenzitás célterülettől függően 50-80%-os.

Szélsőséges időkben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az állatok védelmére

Az állatvédelmi szempontok betartására ilyen szélsőséges időben a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ezek közül a legfontosabb az állatok ellátása friss ivóvízzel, de arra is kiemelten kell figyelni, hogy legyen számukra árnyékos pihenő, a legeltetett állatoknak pedig delelő. Az istállókban a hűtés, a szellőztetés, a légcsere és párásítás technológiája egyre kifinomultabb, de ugyanakkor bonyolultabb és karbantartás igényes rendszerekkel valósul meg. Kánikulában egy áramkimaradás vagy műszaki meghibásodás igen jelentős károkat tud okozni, de ha minimalizáljuk ezeket a kockázatokat, az nem kidobott pénz.

Fontos az is, hogy ne szállítsuk az állatokat kánikulában napközben pár óránál hosszabb ideig! A török élőmarha és juh export le van tiltva ilyen időben, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a hatósági állatorvosokat és gazdákat, hogy minden külföldi és belföldi állatszállítást hajnalban vagy éjszaka végezzenek, hogy elkerüljük a szállítótér túlmelegedését!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?