Filléres trükk paradicsomtermesztéshez: ezt neked is ki kell próbálnod

Filléres trükk paradicsomtermesztéshez: ezt neked is ki kell próbálnod

agrarszektor.hu
A csírázáshoz első körben nedvességre van szükség, így papírtörlő segítségével könnyen kicsírázhatnak választott magjaink. Íme 10 mag, amely tökéletesen kicsírázik papírtőlő segítségével.

Hogyan használjuk a papírtörlőt a folyamat során?

A legtöbb zöldség, fűszernövény, virágmag, sőt néhány gyümölcs is csíráztatható papírtörlő segítségével. Felsorolunk néhány alapvetés, melyek betartásával garantáltan sikert arathatunk - írja a Balcony Garden Web.

  • Válasszunk vastagabb papírtörlőt, mely sokáig megtartja a nedvességet és strapabíró. Ügyeljünk arra, hogy a papír állaga is megfelelő legyen, ne szöszösödjön, ne ragadjon rá a magokra csírázás után. Megfelelőek lehetnek kávéfilterek, egyéb konyhai törlőkendők, vagy a bambuszpapír is. Utóbbi lényegesen kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, ezért egy egészségesebb választás lehet. 
  • Ha ezzel megvagyunk, óvatosan nedvesítsük be a választott papírt. Ezután helyezzük rá a csíráztatásra váró magokat, majd egy másik - szintén vízzel átitatott- papírral takarjuk le.Hogy egyenletes hidratáltságot biztosítsunk, tegyük egy légmentesen záródó zacskóba.
  • Ha ezzel megvagyunk, keressünk meleg, körülbelül 18-30 fokos helyet nekik. Ügyeljünk arra, hogy a papírtörlő semmiképpen se száradjon ki.
EZ IS ÉRDEKELHET
  • Előfordulhat, hogy különféle penészgombák jelennek meg a házi megoldásunkon, ebben az esetben távolítsuk el a fertőzött részt, és pótoljuk újjal.
  • Érdemes figyelni arra, hogy a légmentesen záródó zacskó tiszta-e, illetve figyeljünk, hogy a papírtörlők csak nedvesek, ne pedig vizesek legyenek.
  • Végül, általánosságba egy hét után már észre lehet venni a maghéjból kibújő gyökereket, de ne bolygassuk, várjunk, amíg legalább 2 centiméteresre nőnek.
  • Ha a kis növények elérték a megfelelő nagyságot, ki lehe tültetni őket a talajba.
EZ IS ÉRDEKELHET

Magok, melyek alkalmasak az eféle csíráztatásra

1. Paradicsom

A paradicsomnak ezer fajtája létezik.  A paradicsommagok papírtörlőben jól csíráznak nagyjából 5-10 napon belül megjelennek. Ha tíz-tizenkét nap elteltével néhány mag még nem csírázott ki, akkor valószínűleg már nem életképesek.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Cukkini

A cukkinimagok csíráztatásának egyik leggyorsabb módja a papírtörlős csíráztatás. Az alapvetően makacsnak mondható magvak gyorsan kicsíráznak e módszer alkalmazásával. A csírák 2-5 nap múlva kezdenek megjelenni, és még néhány napba telik, mire átültethetőek. 

3. Paprika

A paprika magok kicsit több időt igényelnek a csírázáshoz, mint a többi zöldség. A csírázáshoz meleg, 24-32 fokos hőmérsékletre van szüksége és a megfelelő páratartalom is fontos és még így is egy hétig is tarthat mire megpillanthatjuk az első csírákat.

4. Saláta

A fejes saláta alapvetően kedveli a hűvöset, 22 fok alatti hőmérsékleten csírázik. A csírázás körülbelül 7-10 napot vesz igénybe és a folyamat során hűvösen és szellőztetve kell tartani a magokat. Ha a környezetében túl meleg az időjárás a salátamagvak számára, akkor akár hűtöbe is tehetjük magjainkat. A gyökerek megjelenése után kiültethetjük a palántákat laza, jó vízelvezetésű talajba.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Spárga

A spárga, a paprikához hasonlóan elég makacs növény. Emiatt általában koronából termesztik, de megfelelő körülmények között tökéletes csírázik. A spárga is kedveli a hűvüs időjárást, ezért fontos, hogy a magokat legalább egy hónapig hűtve tartsuk, hogy a téli, létfontosságú nyugalmi állapotot előidézzük. Ezután alkalmazhatjuk a nedves papírtörlő módszerét, ügyelve, hogy a hőmérséklet közel 21 fok legyen. A csírák körülbelül 14-20 nap múlva kezdenek megjelenni.

6. Napraforgó

A napraforgómagok nedves papírtörlőben történő csíráztatása gyors és egyszerű módja annak, hogy a nyári virágzás kezdetét vegye. Tegyük a magokat két nedves papírtörlő közé, tegyük zárható zacskóba, helyezzük meleg helyre, de ügyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Szamóca

A szamóca magok csíráztatása némileg eltér a szokásos nedves papírtörlő módszerétől. Szedjük ki a magokat az érett szamócák felszínéről, majd helyezzük nedves papírtörlőre. A megszokott módon fedjük le őket, majd zárható zacskóban tegyük be a hűtőszekrénybe 2-3 hétre. Ezután vegyük ki, hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten felmelegedjenek a magok, majd szórjuk a magokat földünk tetejére. A szamóca csírázásához napfényre és melegre van szükség. Átültetni akkor szabad, ha már legalább három valódi levelet növesztett.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?