Egyre több termelő adja fel a harcot itthon: már nem éri meg küzdeniük

Egyre több termelő adja fel a harcot itthon: már nem éri meg küzdeniük

agrarszektor.hu
A brutális hőségben megállt az őszibarack fejlődése és habár nem sült meg a gyümölcs a fán, de leszedni már nem lehetett akkor, mint korábban. Ezért is fontos, hogy a termelők reagáljanak a klímaváltozásra, használjanak árnyékot adó hálókat a fák fölött, hogy megvédjék a növényeket a túl forró nyári napsütéstől. Az biztos, hogy ma már annyira sok akadállyal kell itthon megküzdeniük a baracktermelőknek, hogy sokan inkább feladják a termesztést, ami a termőterület brutális csökkenésében is meglátszik. 

Egyre súlyosabb gondokat okoz az aszály és a talajvíz hiánya is. Szatymaz és több más, részben zöldség és gyümölcs termesztéséből élő falu a Homokhátsághon fekszik, amit ma már a félsivatagi területek közé sorolnak. Évtizedek óta csökken a talajvíz szintje, az öntözéshez fúrt kutakat egyre inkább mélyíteni kell, másféle vízpótlás pedig nincsen, holott évtizedek óta beszélnek például egy Duna-Tisza csatornáról

- mondta a Telexnek Gyuris Mihály, aki a Szatymaz melletti családi gazdaságában 12 hektáron termeszt őszibarackot. Hozzátette, a klímaváltozáshoz is alkalmazkodni kell. A termelő megfigyelései szerint a mostani hőségben a fák egy részénél megállt a gyümölcsök fejlődése, a nagy meleg hatására a növények lelassították a saját életfolyamataikat. A barack ugyan nem sült meg a fán, de nem lehetett akkor leszedni, mint a korábbi években. Ezért pár éven belül árnyékot adó hálókat kell felszerelni a fák fölé, hogy megvédjék a növényeket a túl forró nyári napsütéstől. 

Gyuris Mihály gazdaságában a termésmennyiség évente hektáronként 30-40 tonna. Kiemelte, a permetezésekhez használt vegyszerek ára a háromszorosára nőtt a koronavírus-járvány óta, míg ezzel szemben a gyümölcs felvásárlási ára csak mintegy 30 százalékkal emelkedett. Közben egyre drágul a munkaerő is, ráadásul nagyon nehéz megbízható szezonmunkásokat találni, akik igényesen dolgoznak. A munkaerő hiánya már másfél évtized óta jellemző, emiatt sok gazda abbahagyta a gyümölcs termesztését, mert az őszibarack nagyon kézimunka-igényes, de ha nincs, aki leszedje, akkor nem lehet mit tenni.

Egyre kisebb a termőterület itthon

Gyuris Mihály az elnöke a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének, amelynek jelenleg 50 tagja van. A tagok körében átlagosan 5-10 hektár között van egy gazdaság mérete, a gazdák többsége a barack mellett termeszt még más gyümölcsöt vagy zöldséget is. 

Az idén eddig egy gazda döntött úgy, hogy befejezi az őszibarack termesztését, mert belefáradt a sok akadállyal való küzdelembe. Csak mióta én vagyok a szövetség elnöke, 2012 óta, a tagjaink körében a felére esett vissza a termőterület nagysága, ma már ezer hektár alatt vagyunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?